joi, 22 octombrie 2015

Subvenție pentru efectele secetei

În urma rectificării bugetare pozitive care va fi aprobată în ședința de Guvern din 23 octombrie 2015, executivul va aloca 640 milioane de lei agricultorilor ale căror culturi au fost afectate de seceta din această vară.
 Această sumă va fi distribuită către fermieri imediat după ce se va primi acordul Comisiei Europene și vor fi depuse cererile de despăgubire, cel mai probabil începând cu data de 1 noiembrie, urmând ca de la începutul sau jumătatea lunii decembrie (imediat ce va veni răspunsul Comisiei Europene) să înceapă și plata efectivă a acestor despăgubiri.
 Vor fi despăgubiți toți agricultorii care au suferit pierderi pe arii mai mari de 30% din suprafețele cultivate, conform normativelor europene in vigoare.
Valorile acestor despăgubiri vor fi diferite, în funcție de stadiul de afectare a fiecărui beneficiar. Se vor acorda despăgubiri persoanelor fizice şi juridice sub forma unor ajutoare de stat pentru următoarele tipuri de culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume, plante de nutreț, pășune și fâneață.
 La nivelul județului Botoșani, unul dintre cele mai afectate de seceta din această vară, conform datelor centralizate de ministerul agriculturii, numărul beneficiarilor este de peste 19.000.
 Având în vedere faptul că toate sumele de mai sus reprezintă ajutoare de stat, statutul de membru al Uniunii Europene a României impune avizul Comisiei Europene pentru toate sumele care se erijează în ajutoare de stat.
 S-a dorit acordarea acestui sprijin mult mai uşor şi mult mai repede, însă fără notificarea Comisiei persoanele fizice care reprezintă peste 95% din beneficiari nu se calificau, astfel soluţia adoptată de Guvern este cea corectă faţă de agricultori.
 Totodată, pe lângă suma precizată mai sus, vor mai fi alocate încă 106 milioane lei pentru plata subvenției la motorină pentru persoane juridice pentru trimestrul III, în condiţiile în care în şedinţa de Guvern de marţi au fost alocate sumele pentru trimestrele I şi II.

Niciun comentariu: