joi, 26 noiembrie 2015

Cu anvelope de iarnă

Atunci când conduc pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, şoferii sunt obligaţi prin lege să aibă maşina echipată cu anvelope de iarnă.
 În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 2.100 de lei.
 Autorităţile nu au stabilit o perioadă fixă anuală în care trebuie folosite acestea, astfel ca obligaţia este impusă de condiţiile meteo.
 Mai exact, la circularea pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă. Iar autovehiculele pentru transportul de marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi cele pentru transportul de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune trebuie să aibă, pe roţile axei/axelor de tracţiune, anvelope de iarnă sau lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
 Persoanele care nu respectă această obligaţie pot primi între nouă şi 20 de puncte-amendă.
Din moment ce, de la 1 iulie 2015, un punct-amendă este egal cu 105 lei, amenzile sunt cuprinse între 945 şi 2.100 de lei. În acelaşi timp, poliţia rutieră reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculului, eliberând şoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Conform Codului rutier, certificatul se restituie atunci când şoferul dovedeşte că şi-a dotat maşina cu anvelope de iarnă sau lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.
 Obligaţia şoferilor de a-şi echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă este valabilă din toamna anului 2011, atunci când a fost introdusă în Codul rutier prin Ordonanţa Guvernului numărul 5/2011.

Niciun comentariu: