vineri, 6 noiembrie 2015

Tot mai puțini!

Potrivit datelor statistice furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică , numărul deceselor înregistrate în rândul botoșănenilor este în creştere, dacă ne raportăm la cifrele înregistrate anul trecut, când în aceeaşi perioadă au decedat 4.606 de persoane, iar în cursul primelor zece luni ale acestui an s-au înregistrat peste 5.400 de decese.
 Principala cauză a deceselor survenite în rândul botoșănenilor o reprezintă în continuare bolile sistemului circulator.
 In cursul lunii trecute s-au înregistrat 314 decese.
 Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, cunoscută şi sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, aceasta poate provoca atacul de cord sau insuficienţa cardiacă.
36 de botoșăneni au pierdut lupta cu viaţa în cursul lunii trecute din cauza hipertensiunii arteriale, cu cinci mai mulţi decât în luna precedentă când din cauza acestei afecţiuni au murit 31 de persoane.
 O altă formă de boală la fel de periculoasă este arteroscleroza, aceasta este o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii şi mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conţin colesterol, material lipidic şi lipofage, această boală poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral.
 Din cauza bolilor cerebro-vasculare, au murit în cursul lunii august 87 de botoșăneni, faţă de 82 de decese înregistrate în luna precedentă, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 30 de persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică, şi-au pierdut viaţa de la începutul anului, 89 de persoane.
A doua cauză a mortalităţii în rândul locuitorilor este cancerul.
 Un număr ridicat de decese îl prezintă şi persoanele care au suferit de boli ale aparatului respirator, cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronşic, care este o afecţiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii caracterizată de crize de respiraţie, cu impresia de sufocare, acumularea de cantităţi mari de toxine în corp.
 In cursul lunii trecute, 121 de persoane au murit din cauza cancerului iar de la începutul anului, numărul deceselor înregistrate din această cauză a ajuns să depăşească 1.000 de cazuri.
 16 decese s-au înregistrat din cauza cancerului de traheie, bronhii sau pulmon, în cursul lunii trecute, iar două persoane au pierdut lupta cu viaţa din cauza cancerului de col uterin.
De la începutul anului, 27 de femei au murit din cauza acestei maladii. 13  au murit din cauza cancerului de stomac, în primele zece luni ale acestui an fiind înregistrate 95 de decese din această cauză.

Niciun comentariu: