vineri, 29 ianuarie 2016

Invitație la lectură!

Totul începe cu o întrebare, o simplă favoare cerută de soţie, artista daneză Gerda Wagener, soţului ei, Einar Wagener, în timp ce ea îi face portretul în atelierul lor.
 Gerda şi Einar se iubesc, amândoi sunt artişti (pictori), dar totul se schimbă atunci când Gerda îi propune soţului ei să pozeze în chip de femeie.
Transformarea lui Einar în Lili este o poveste captivantă şi plină de romantism.
 Cititorul va descoperi cele două feţe ale lui Einar, care devine Lili, autorul insistând mai mult pe relaţia celor doi soţi şi mai puţin pe procesul medical prin care pictorul devine femeie.
 Îmbinând realitatea cu ficţiunea, într-o viziune romantică originală, “Daneza” schiţează elocvent o intimitate unică ce defineşte viaţa fiecărui cuplu.
Tema îndrăzneaţă a schimbării identităţii sexuale, inspirată dintr-un caz real, precum şi stilul rafinat, subtil şi complex al scriiturii, au făcut din “Daneza” o carte aclamată de critică şi de cititori.
Cartea a primit Premiul literar Lambda pentru ficţiune transsexuală şi Premiul Rosenthal al Academiei Americane de Arte şi Litere.
Subiectul cărţii a stat la baza filmului “The Danish Girl”, care a avut premiera anul trecut, în luna septembrie, la Festivalul de la Veneţia.
 Film cu patru nominalizări la premiile Oscar din acest an, în regia lui Tom Hooper, cu Eddie Redmayne în rolul lui Einar Wegener/Lili Elbe şi Alicia Vikander în rolul Gerdei Wegener, “The Danish Girl”, rulează din cinematografele româneşti din 8 ianuarie.
Pentru interpretarea sa, Eddie Redmayne este nominalizat la “The Golden Globes” 2016 şi la “The Screen Actors Guild Award” 2016 pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Niciun comentariu: