În Miercurea Mare, Iisus Hristos a fost vândut de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginţi.
Tot în această zi se face pomenirea femeii celei păcătoase, care aflând că Mântuitorul se află în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat, de mare preţ, ca să-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu părul capului ei ştergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.
Miercurea Mare ne apropie Şi mai mult de Sfintele Paști, astfel că Biserica a rânduit să luăm aminte în această zi la două exemple.
Primul este cel al păcătoasei desfrânate, înstrăinare de Dumnezeu, care aducând în aceasta zi, cu mare căinţă, smerenie şi cu multe lacrimi, mir de mare preţ şi ungându-L pe Hristos, devine mironosiţă.
Al doilea exemplu este cel al lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care, deşi apropiat de Domnul, L-a vândut, tot astăzi, pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă.
Vânzarea făcută de Iuda a făcut ca, mai târziu, Sfânta Tradiție a Bisericii să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele doua zile ale săptâmanii în care creştinii trebuie să postească de-a lungul întregului an.
Potrivit tradiţiei, muncile la câmp sunt permise doar până miercuri, iar de joi bărbații rămân pe lângă casă, ajutându-și nevestele la treburile casnice.
Femeile nu au voie sa munceasca, deoarece, potrivit traditiei, a munci de "nunta soarecilor" echivaleaza cu a aduce rozatoarele in casa si a te lipsi restul anului de bucate pe masa.
In Miercurea Mare cei bolnavi si suferinzi se pot bucura de Taina Sfantului Maslu, taina care este foarte ajutatoare pentru cei pe patul de moarte si foloseste la insanatosirea celor care trebuie sa ramana printre noi. In aceasta zi cei care pot trebuie sa tina post negru.
Femeile nu torc si nu cos, ci spala ferestrele pentru ca lumina sa patrunda in fiecare coltisor al casei in zilele de Paste.
Rugăciuni folositoare sufletului
Preoţii le recomandă creştinilor să citească Evangheliile în toată această perioadă. Astfel, înaintea Paştelui sunt recomandate Evagheliile după Matei, Marcu şi Luca, iar după Înviere, cea a lui Ioan Evanghelistul.
Miercurea este ziua în care cărturarii şi fariseii au făcut sfat pentru prinderea şi uciderea Mântuitorului, temându-se de puterea pe care o avea asupra mulţimilor.
„Şi împreună s-au sfătuit ca să prindă pe Iisus, cu vicleşug, şi să-L ucidă" (Matei, 26.4). Şi tot acum, Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece apostoli, se duce la arhierei pentru a-L vinde pe Hristos: „A zis: «Ce voiţi să îmi daţi şi eu Îl voi da în mâinile voastre?» Iar ei i-au dat treizeci de arginţi. Şi de atunci căuta un prilej potrivit ca să-L dea în mâinile lor" (Matei, 26, 15-16).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu