În ultimii ani a devenit aproape o modă celebrarea, în școli și grădinițe, a Halloween-ului, o sărbătoare de import care își are rădăcinile în festivalul celtic Samhain, sărbătoare închinată Zeului Morții, căruia celții îi aduceau jertfe umane.
În ciuda aparenței de farsă, joacă și distracție, Halloween-ul reprezintă un prilej pentru cei mici de a se deghiza în personaje înspăimântătoare, într-un joc „de-a moartea“ și „de-a demonii“, ritual care poate avea, însă, urmări grave în dezvoltarea lor psihosocială.
În caz că nu știați, noua colecție de Halloween, disponibilă aproape în orice magazin, cuprinde o întreagă garderobă „de profil“, de la costumul de Demon Rocker, Zombie Pirat, Mumie, Fantomă, Minion Dracula, Diavol cu aripi sau Vârcolac, până la Vrăjitoare, Diavoliță cu corset sau Clovn Horror.
La acestea, se adaugă și accesorii de tipul: coif negru, mătură de vrăjitoare, lilieci din plastic, ghirlandă decorativă cu păianjeni negri, mască de fantomă, ochi artificiali sau ciorapi negri cu schelet…
Am dorit să aflăm și părerea unor părinți, cadre didactice, reprezentanți ai societății civile și elevi despre sărbătoarea Halloween-ului, sărbătoare care se pare că va fi marcată, luni.
C. C.profesor: „De când lucrez în învățământ, an de an mă confrunt cu problema organizării acestui «festival», în cadrul instituțiilor școlare.
Antrenarea elevilor în această «distracție» nu ar trebui să fie însă, specifică educației.
În acest an, cu două săptămâni înainte de Halloween, într-o discuție avută cu elevii clasei a V-a – clasă la care sunt și diriginte – despre această sărbătoare păgână, am aflat cu surprindere că ei vor neapărat să organizăm împreună acest festival.
Care credeți că era motivul?
«Am serbat Halloween-ul anul trecut cu doamna învățătoare și vrem și în acest an să ne costumăm și să ne distrăm».
Mi-am pus serios problema și chiar i-am întrebat pe colegii mei dacă merită și e de folos copiilor o astfel de manifestare.
Conștient sau nu, cu ajutorul cadrelor didactice, elevii sunt implicați în lumea vrăjitoriei și a satanismului.
Le-am pregătit copiilor anumite materiale cu privire la istoricul și sensul sărbătorii din vechime și de astăzi. Le-am arătat aspectele ei negative din toate punctele de vedere, explicându-le că este vorba despre o sărbătoare a morții.
Pe de altă parte, «spiritul» Halloween-ului încurajează jocul de roluri: pentru o zi, elevul devine un personaj malefic. Dar să nu uităm că orice costum imprimă o stare și un anumit tip de comportament, iar personajele propuse de Halloween sunt înfricoșătoare.
Un părinte afirma că «Halloween-ul aduce imaginație în viața copiilor, că este bine să se mai și distreze».
Părerea mea este că această distracție, aparent inofensivă, nu aduce nimic bun în formarea copiilor. Copilăria are o frumusețe aparte, o frumusețe imaculată. Ar trebui să nu punem mască de demon copiilor în școli! Dacă le vom păstra chipul frumos, poate ne vor mulțumi când vor fi mari!“
Ioan D, părinte: „După părerea mea, Halloween-ul este un exemplu nefericit despre cum moda (prin mass-media) poate impune o «sărbătoare» complet străină spiritului românesc, sărbătoare care nu are nimic comun cu tradiția și cultura, și nici măcar nostimă nu e.
Dacă-i întrebi pe consumatorii de Halloween de ce se deghizează în tot felul de demoni sau personaje macabre, mulți îți vor răspunde că se «prostesc» și ei puțin.
Mi se pare o totală lipsă de imaginație să nu găsești un mijloc mai sănătos de a te distra.
Datorită gravelor consecințe spirituale și psihice pe care le are această sărbătoare, promovarea și practicarea Halloween-ului trebuie exclusă în primul rând din școli și din alte medii educaționale“.
Dumitru D.consilier parohial: „Ce nu înțeleg la această sărbătoare păgână este de ce trebuie să ne jucăm de-a întunericul?! Nu ne place lumina? Mie personal îmi place, și vreau să-mi țin copiii tot în lumină și nu în jocuri satanice. Cel mai grav este faptul că școlile încurajează astfel de manifestări în rândul copiilor care, în loc să-și păstreze puritatea lor îngerească, se transformă în această zi în mici demoni.
Ei învață astfel că violența face parte din firescul vieții.
În ultimii ani, în țara noastră s-a dezvoltat o adevărată industrie legată de Halloween.
Părinții cumpără sau închiriază cu această ocazie accesorii macabre: măști, costume de vampiri, diavoli, dragoni, zombi, leproși, schelete și nelipsiții dovleci.
Oare chiar nu avem pe ce să cheltuim banii?
Dacă avem prea mulți, atunci să-i dăm săracilor.
Și atunci, ce alegem: lumina sau întunericul?“
D. C, clasa a V-a: „Urâtă sărbătoare. Îmi este și frică. Nu m-am deghizat niciodată și nici nu-mi trebuie. Părinții mei nu mă lasă să mă costumez“.
*Mihaela , părinte: „Dacă profesorii de engleză organizează în școli asemenea lucruri diavolești, atunci profesorii de religie ar trebui să le explice copiilor că lui Dumnezeu nu-i plac lucrurile sataniste“.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu