miercuri, 20 septembrie 2017

„Rechizite gratuite”... în așteptare!


Pachetele de rechizite oferite elevilor nevoiaşi de Ministerul Educaţiei, prin intermediul programului social „Rechizite gratuite”, întârzie să ajungă în şcoli.
Mai mult, cu toate că ministerul de resort anunţa în vara acestui an suplimentarea financiară a programului, prin accesarea unor fonduri europene, elevii beneficiari au început anul şcolar fără sprijinul promis.
 Banii de la Uniunea Europeană ar fi permisachiziţionarea de rechizite şi pentru preşcolari şi suplimentarea cu ghiozdane a pachetelor de rechizite ce se acordau elevilor din ciclul primar şi gimnazial.
 Însă şcolarii fără posibilităţi materiale n-au primit nici rechizite şi nici ghiozdan, programul pentru obţinerea fondurilor europene fiind încă în faza de proiect, iar programul demarat de Ministerul Educaţiei urmărind un calendar defazat în raport cu debutul anului şcolar.
 Programul propus de Ministerul Educaţiei în vara lui 2017 este complementar programului derulat de Guvernul României „Rechizite gratuite” şi viza stimularea participării la cursuri a copiilor provenind din familii defavorizate.
 Potrivit prevederilor proiectului, „obiectivul urmărit este ca fiecare copil să primească în anul şcolar 2017-2018 atât rechizite şcolare, cât şi ghiozdan.
 Grupul ţintă este reprezentat de copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial, din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”.
 Între timp, sunt aşteptate coletele din programul „Rechizite gratuite”.
 Acesta a fost demarat de Guvernul României în urmă cu 10 ani, iar de atunci valoarea pachetului cu rechizite a rămas aceeaşi: 25 de lei pentru elevii din învăţământul primar, în timp ce colegii lor mai mari de la gimnaziu primesc pachete ce nu depăşesc 30 de lei/bucata.
Sume aproape derizorii având în vedere nevoile elevilor, cerinţele profesorilor şi sumele pe care părinţii le investesc, la fiecare început de an şcolar, în rechizitele celor mici.
Chiar şi aşa, nici aceste pachete nu ajung la timp.(MnSV)

Niciun comentariu: