Discreți sau mai greu de identificat atunci când nu muncesc la spațiile din cimitir, la curățarea trotuarelor de zăpadă sau la alte lucrări publice, milencenii care trăiesc din ajutorul social sunt cam aceiași, lună de lună, de ani buni.
În comuna noastră, persoanele care vor să primească bani, sub forma venitului minim garantat, trebuie să muncească doar câteva zile într-o lună.
Este principala condiție, pentru cei care pot munci, în afară de cea legată de bunurile deținute.
Este condiția care, pe lângă cea a studiilor, a ajuns să facă diferența pentru cei care nu au cum să-și câștige existența altfel.
Problema este că nu pot munci decât în sistemul asistenței sociale.
Așa că ajung pensionari și rămân în acest sistem.
Iar venitul minim garantat nu este singura formă de suport la care au dreptul.
În unele cazuri, o familie se bucură de sprijin social de mai multe feluri, lună de lună.
Ani la rând.
Alții – e drept, mai puțini – au studii.
Unii au terminat o facultate și, la un moment dat al vieții lor, ajung să fie nevoiți să trăiască din ajutor social.
Un venit care înseamnă măcar 142 lei pe lună sau 527 de lei.
Uneori mai mult.
Instituit ca formă de sprijin pentru cei care nu au niciun fel de venit ori acesta este sub pragul subzistenței (de la 1 ianuarie, acest prag a ajuns la 700 de lei), ajutorul social se dă doar celor care sunt săraci, care nu refuză un loc de muncă oferit prin Șomaj sau fac cursuri de recalificare și care își fac orele lunare de muncă în comunitate, așa cum stabilește primarul.
Și cei care nu pot munci primesc ajutorul social, dar sunt persoane care fie au boli grave, cronice, fie suferă de handicap, ori sunt mame (uneori și tați) care au în îngrijire copii de vârstă preșcolară sau mai mari dar cu grad de handicap.
În astfel de situații, zilele de muncă pot fi făcute de altcineva din familie.
Cei mai tineri, care au între 40 și 60 de ani, sunt trimiși de primărie, să dea o mână de ajutor pe la școli, grădinițe și licee.
De regulă, conducerea școlii solicită de la primărie un bărbat și o femeie, pentru a face muncile potrivite: spălatul geamurilor, diverse reparații, vara văruitul claselor, mutatul mobilierul dintr-o clasă în alta sau în magazie, spălatul și călcatul perdelelor și altor obiecte decorative.
Școlile au nevoie de ei la diverse munci, iar asistații fac ce este nevoie.
titularul dreptului de ajutor social poate delega pe altcineva din familie să muncească, dacă într-o lună este bolnav, de pildă, însă scutiți prin lege să presteze orele obligatorii sunt doar cei cu copii mici în întreținere, cei cu vârsta de pensie, cei invalizi ori cu handicap, cei care își pierd definitiv capacitatea de muncă.
Lunar, numărul celor care, efectiv, muncesc este cam același și, cumulând orele lucrate, reiese că prestează activitate timp de 30 de zile.
Pentru persoanele apte de muncă și care nu au efectuat orele de acţiuni de interes local, dreptul la ajutorul social se suspendă.
Lunar, sunt 4-5 astfel de cazuri; cei care nu muncesc într-o lună pot reintra în drepturi dacă muncesc luna următoare.
Însă, după trei luni consecutive de nemuncă ori documente ce lipsesc nejustificat de la dosar sau dacă refuză fără temei un loc de muncă oferit prin Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, cei în cauză pierd ajutorul social.
Sunt și alte situații care duc la pierderea acestui drept.
Periodic, se fac controale și anchete sociale acasă la beneficiarii de ajutor social.
Informațiile legate de venit și de bunurile deținute în proprietate sunt furnizate de instituțiile publice care administrează această bază de date.
Însă, la controalele care se fac, se urmărește și dacă este concordanță între ce au declarat ei și ce este în mod real la domiciliul lor.
Cei care primesc ajutor social se bucură și de alte forme de sprijin social.
Pentru fiecare copil ce depășește 5 într-o familie se mai acordă câte 37 de lei.
Preșcolarii și școlarii care învață la o școală din alt cartier decât cel de domiciliu au transport gratuit; la fel și părintele care-l însoțește pe cel mic până la școală, dar numai până ce copilul intră în clasa a II-a.
Familia care are copii la școală și aceștia nu lipsesc de la ore primesc și un ajutor, alocația de sprijin fiind între 102 lei și 428 de lei, în funcție de venit și de absențele nemotivate ale copiilor.
Mai este ajutorul de încălzire, care se acordă iarna, și pentru lemne, și pentru gaz sau curent. Mai nou, este și tichetul social de grădiniță, acordat familiilor cu mai puțin de 284 lei venit mediu lunar pe membru – cam 30 de familii sunt beneficiare.(Msg_NT)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu