marți, 31 decembrie 2019

Obiceiuri și tradiții de Anul Nou


În prag de Anul Nou, se merge cu Plugușorul, iar cei mici cu Sorcova.
 Pe lângă urările transmise în textele preluate din bătrâni, colindătorii din cete obișnuiesc sa facă mult zgomot, din tobe și bice, existând credința că astfel s-ar alunga răul.
 E drept că zgomotul e nelipsit și în orașe, mai ales în noaptea de Revelion, tobele fiind însă înlocuite de tot soiul de pocnitori și petarde. Și să nu uităm șampania deschisă, cel mai adesea, cu foarte scurtă vreme înainte de miezul nopții.
De cele mai multe ori, românii întimpină Anul Nou cu apropiații alături – familie și prieteni, cu cât mai multă bucurie. De altfel, se spune că nu e deloc bine să existe tristețe sau lacrimi în noaptea dintre ani sau în prima zi a lui ianuarie, pentru că acela care plânge atunci va fi abătut tot anul.
Și că de la masa de Anul Nou nu ar trebui să lipsească peștele și strugurii.
În ideea că, mâncându-le, omul se poate strecura printre încercările vieții asemeni peștelui care înoată ușor și, respectiv, că va avea belșug.
 Însă până să ajungă la locul unde vor petrece Revelionul, mulți au grijă să poarte un obiect vestimentar nou. Și ceva colorat, preferabil roșu.
O altă superstiție e cea legată de buzunare, despre care se spune că e ideal să nu fie goale, ca persoana respectivă să atragă un an cu spor la bani.
Și tot legat de această parte financiară, cei mai mulți români au grijă să își plătească dările și împrumuturile, astfel încât să nu îi prindă noul an cu datorii.
În prima zi a lui ianuarie se spune că nu e bine să dai bani, și nici cadouri, să maturi și să arunci gunoiul, cât să nu risipești sporul din casă.
 Și că veni vorba de casă, se spune că ideal ar fi, tot pentru a atrage bunăstarea și norocul, ca primul om care calcă pragul unei gospodării în noul an să fie bărbat.
 La mulți ani și un an 2020 cât mai bun!(Sursa:Națioinal.ro)

Niciun comentariu: