luni, 13 aprilie 2020

Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului


După perioada duhovnicească a Postului de 40 de zile, Duminica Floriilor face trecerea către Săptămâna Sfintelor Pătimiri în care s-au săvârşit minunile mari, faptele neobişnuite şi mai presus de fire ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
 Luni se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos şi de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului.
 Marți se face pomenire de cele zece fecioare din Sfânta Evanghelie.
Miercuri, Sfinţii Părinţi au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul, pentru că aceasta s-a întâmplat cu puţin înainte de Sfintele şi Mântuitoarele Pătimiri.
 Joi este ziua în care, după sinaxar, „prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, adică predarea înfricoşătoarelor Taine, rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea Domnului”.
Vinerea Mare este cea mai tristă zi din an, când ne amintim de „sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Pătimiri ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.
În Sâmbăta Mare, sinaxarul ne spune că „prăznuim îngroparea dumnezeiască și trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea la iad, prin care neamul nostru, fiind chemat din stricăciune, a fost mutat spre viață veșnică”.
 În zilele acestei săptămâni este foarte important să postim, să ne rugăm, să citim Sfintele Evanghelii, pentru a fi alături de Hristos Care Se jertfeşte pentru mântuirea noastră.
Trebuie să luăm aminte şi să înţelegem că ori de câte ori păcătuim, Îl răstignim în inima noastră pe Hristos Mântuitorul nostru.
 Zilele Săptămânii Mari sunt un timp în care ne străduim să ieşim din lumea păcatului şi să intrăm în lumea credinţei şi a mărturisirii, prin urmarea lui Hristos Care este Calea, Adevărul și Viața. (Sursa:https://ziarullumina.ro/)

Niciun comentariu: