marți, 14 aprilie 2020

Denia de marți seara

În Denia din această seară se face pomenirea celor zece fecioare. Această pildă prezintă zece fecioare, din care cinci înțelepte și cinci neînțelepte, care se pregătesc pentru nuntă.
 Din pildă se reține că cinci fecioare au avut doar o candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut și candelă, și ulei.
 Candela fără ulei reprezintă realizarea de sine în totala nepăsare de ceilalți. Candela cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.
 În această pildă, Împărăția cerurilor este asemănată cu zece fecioare care, luându-și candelele, au ieșit în întâmpinarea mirelui. Mirele întârzie, iar fecioarele adorm.
 La miezul nopții, se vestește sosirea lui. Fecioarele se trezesc să-l întâmpine.
 Untdelemnul din candelele celor neînțelepte este pe sfârșite.
 Fecioarele neînțelepte vor cere celor înțelepte să le împrumute dintr-al lor.
 Acestea nu vor, pe motiv că și candelele lor se pot stinge prin acest împrumut.
Astfel, fecioarele neînțelepte merg să cumpere untdelemn. În timp ce ele lipsesc, sosește mirele. Acesta intră la nuntă împreuna cu fecioarele care erau gata și ușa se închide.
 Vor ajunge și celelalte care vor găsi însă ușa închisă. Intrepretarea este legată de recunoașterea credinței în Mântuitor. Hristos a dorit ca prin această pildă să ne descopere importanța pregătirii în vederea Judecății de apoi.

Niciun comentariu: