luni, 19 octombrie 2020

Recensământ de probăAnul viitor, în perioada februarie-aprilie 2021, va avea loc Recensământul General Agricol cu an de referință 2020. Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.
 În etapa de pregătire a RGA 2020, conform art. 1 alin. 5 din OUG 22/2020 privind recensământul general agricol din România, runda 2020, pentru verificarea practică și îmbunătățirea aspectelor organizatorice și tehnice, în cursul acestui an, în perioada 12-23 octombrie, se efectuează un recensământ de probă.
 Pentru acest recensământ, pe baza unor criterii atent stabilite, au fost selectate exploatații agricole cu și fără personalitate juridică, din toate județele țării, situate în diferite zone geografice, astfel încât să permită o primă verificare cât mai complexă a modului de organizare și a instrumentarului statistic.
 În județul Botoșani, pentru recensământul de probă, au fost selectate 100 de exploatații agricole. Colectarea datelor de la exploatații se va realiza prin intermediul unui chestionar electronic, încărcat pe tablete puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale, dezvoltat de Institutul Național de Statistică, cu sprijinul Băncii Mondiale. 
Recensământul de probă va evalua claritatea întrebărilor incluse în chestionar și va testa procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.
 Datele vor fi colectate de un reprezentant al Direcției Regionale de Statistică, care va vizita exploatația, se va legitima corespunzător și va înregistra pe tabletă răspunsurile la întrebările cuprinse în chestionar. În conformitate cu legislația în vigoare, informațiile furnizate de capii exploatațiilor agricole au caracter strict confidențial și vor fi folosite numai în scopuri statistice. 
Se colectează date privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole, precum: identificarea în teritoriu, suprafețele agricole utilizate, efectivele de animale pe specii, adăposturile pentru animale și gestionarea dejecțiilor animaliere, persoanele care au desfășurat activități agricole sau măsuri pentru dezvoltarea rurală.
 Important: recensământul de probă vizează mai ales testarea capacității de culegere a datelor folosind instrumente moderne de colectare, motiv pentru care rezenzorii au fost instruiți și vor acționa în teren astfel încât să asigure respectarea normelor medicale actuale de prevenție împotriva răspândirii COVID.Niciun comentariu: