luni, 14 martie 2022

Recensământ 2021

 

Luni la ora 00:00 începe perioada în care te poți auto-recenza pentru Recensământul populației și locuințelor 2021.
 Auto-recenzarea durează două luni (până în 15 mai), iar cei care se auto-recenzează au dreptul legal la o zi liberă.
 Chestionarul pentru auto-recenzare a fost realizat astfel încât omului să-i fie cât mai ușor să răspundă, în condițiile în care nu beneficiază de o instruire specială, precum cea de care dispun recenzorii. 
Fiecare dintre noi va avea propriul chestionar de auto-recenzare, corespunzător situației particulare în care se găsește.
 Ce este esențial să avem pentru a ne autorecenza? 
În primul rând, să avem acces la Internet. Apoi, să avem o adresă de email. Nu e necesar să aibă toți din gospodărie adresă de email, e suficientă una pentru fiecare familie. Practic, sunt câțiva pași simpli: Intrăm pe site-ul Recensământului, unde vom vedea butonul din stânga. O singură persoană din gospodărie îl completează, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei) și apoi îi adaugă pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate. 
Câte chestionare există? 
Practic, vor fi două tipuri de chestionare: cel ”lung”, pe care îl va primi capul familiei, chestionar care cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc) și altul ”scurt”, pe care ceilalți membri îl vor avea de completat și care se referă doar la datele lor, nu și la locuință. 
Acest Recensământ  va permite să calculăm numărul și tipologia nucleelor familiale ale populației din România.
 Ce faci dacă ai completat greșit și vrei să corectezi?
 Este bine să știm că există și un cod de culori al acestui chestionar. 
Când termini de completat o secțiune și o faci în mod corect, ea se colorează în verde, semn că e ok. Dacă uiți să completezi un răspuns, întrebarea pe care ai omis-o devine albastră. Iar dacă completezi un răspuns greșit (de pildă că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul tău se colorează în roșu și ești alertat de sistem cu privire la eroare.
 La finalul completării vei fi de asemenea înștiințat câte și care sunt răspunsurile eronate, întrebările la care ai omis să răspunzi ca și cele la care ai răspuns corect.
 O persoană poate face auto-recenzarea pentru o rudă a ei (bunici care poate nu au Internet sau alte situații care pot apărea), dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să respecte normele legate de prelucrarea datelor personale (să aibă acceptul celui în numele căruia face auto-recenzarea). 
După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va primi și un link de verificare a datelor transmise. 
Dacă cineva a completat greșit un câmp (legat de, să zicem, religie sau etnie), poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul. Important de știut: ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.

Niciun comentariu: