În anul 1949, a fost fondat Consiliul Europei, pe 5 mai.
A fost un prim pas, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pentru înființarea alianței cunoscută astăzi drept Uniunea Europeană.
Astfel, în 1985, liderii europeni, întruniți în cadrul Summitului de la Milano, au stabilit înființarea Comunităților Europene, transformate ulterior în Uniunea Europeană – UE, care au adoptat steagul utilizat până atunci de Consiliul Europei.
Ziua de 9 mai, în istorie.
Data de 9 mai a fost stabilită drept „Ziua Europei”, care comemora „Declarația Schuman”.
Fostul ministru francez de externe, Robert Schuman a propus, la 9 mai 1950, fuziunea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea „Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului”.
Evenimentul a fost un pas fundamental pentru istoria Europei, fiind creată o nouă formă de organizare și cooperare a statelor vecine de pe „bătrânul continent”. Tocmai de aceea, Schuman este considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene.
Cum a fost aleasă Ziua Europei
Inițiativa, promovată și adoptată la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, avea un scop bine fundamentat.
O colaborare strânsă a industriilor europene putea să ducă la evitarea unor potențiale conflicte militare pe continent.
De altfel, Jean Monnet, autorul planului Uniunii Europene, a urmărit exact acest aspect.
Așadar, la 5 mai este sărbătorit Consiliul Europei și pe 9 mai este celebrată Uniunea Europeană.
Sărbătoare oficială în Europa
Ziua de 9 mai – Ziua Europei a fost declarată sărbătoare oficială de Parlamentul European, în toamna anului 2008.
Ziua Europei este considerată un simbol european care promovează unitatea și pacea, în rândul cetățenilor Uniunii și nu numai.
ȘI UCRAINA SĂRBĂTOREȘTE ZIUA EUROPEI
9 mai – Ziua Europei este sărbătorită în fiecare stat al UE, prin diverse manifestări culturale, dar și în statele vecine. Turcia, de exemplu, recunoaște această sărbătoare, guvernul din această țară promovând, de asemenea, valorile fundamentale ale UE.
Și Ucraina sărbătorește, de asemenea, Ziua Europei, în cea de-a treia sâmbătă a lunii mai, în fiecare an.
DECLARAȚIA DE INDEPENDENȚĂ A ROMÂNIEI, CITITĂ PE 9 MAI
Pentru România, data de 9 mai are o dublă semnificație. În 1877, Mihail Kogălniceanu rostea la această dată, în plenul Adunării Deputaților, Declarația de Independență a României.
Documentul atesta înscrierea țării pe harta Europei, fiind fundamental în obținerea independenței țării față de Imperiul Otoman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu