miercuri, 21 decembrie 2022

33 de ani de la Revoluția din 1989

Ziua de 21 decembrie a fost una crucială în ceea ce privește Revoluția din 1989 .
 Protestele s-au extins în mai multe orașe mari din țară. Reacția violentă a forțelor de ordine a amplificat și mai mult revolta. 
 La Timişoara, pentru a şasea zi consecutiv, au loc proteste. Zeci de mii de oameni cer căderea comunismului. Se constituie Frontul Democratic Român din Timişoara.
 Și în București se desfășoară un miting de amploare, iar pentru prima data în ultimii 24 de ani, Nicolae Ceaușescu este huiduit în timpul unui discurs menit să calmeze populația. 
 Protestele strârnesc îngrijorare, iar la sediul Comitetului Central al PCR, se desfăşoară şedinţa Comitetului Politic Executiv, în cadrul căreia se discută situaţia de la Timişoara. Nicolae Ceauşescu propune mărirea salariilor şi ajutoarelor sociale.
 În încercarea de la înăbuși manifestațiile anticomuniste, în Piața Republicii are loc un miting organizat de PCR. Oamenii primesc pancarte cu mesaje care condamnau revoltele de la Timișoara.
 În plus, oamenii sunt puși să își arate solidaritatea cu partidul. 
 Întreaga manisfestație este transmisă în direct la Televiziunea Română. n timpul mitingului, discursul lui Nicolae Ceaușescu este întrerupt de protestatarii care încep să îl huiduie. 
 Vizibil surprinsă de reacția oamenilor Elena Ceauşescu încearcă să îi liniștească. Transimisiunea de la TVR este întreruptă. Nicolae Ceauşescu părăseşte balconul de la care vorbea, dar revine câteva minute și promite luarea unor măsuri de îmbunătăţire a nivelului de trai şi protecţie socială.
 Discursul său nu are efectul scontat, iar oamenii continuă să protesteze împotrica dictaturii.
 Se aud lozincile: „Democraţie !”, „Libertate!”, „Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!”, „Jos Ceauşescu!”. Seara, Nicolae Ceaușescu organizează o teleconferinţă, în cadrul căreia susţine că acţiunile populare pun în pericol integritatea şi independenţa României.
 După lăsarea întunericului, demonstranţii, majoritatea tineri, se concentrează în faţa hotelului Intercontinental, unde ridică o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. 
Forţele de ordine primesc ordinul să „cureţe zona”. 
 În cursul nopţii, se trage asupra demonstranţilor de la ‘Intercontinental’ şi din Piaţa Universităţii. Numeroşi manifestanţi, majoritatea tineri, sunt arestaţi şi încarceraţi la închisoarea Jilava, din apropierea Bucureştilor.
 După ce manifestanţii sunt alungaţi, unităţi de salubrizare spală asfaltul de sânge, potrivit Agerpres. Acțiunile violente ale forțelor de ordine inflamează și mai mult spiritele. 
Manifestațiile iau o și mai mare amploarea, totul culminând cu arestarea cuplului Ceaușescu. Cei doi au fost judecați rapid și executați prin împușcare în 25 decembrie.

Niciun comentariu: