vineri, 2 ianuarie 2009

No smoking!


Începând cu 1 ianuarie, romanii nu vor mai avea voie să fumeze in spaţiile publice inchise, ci doar in camere special amenajate, ventilate şi care să nu fie spaţii de tranzit sau de acces.
Inţiativa legislativă aparţine fostului ministru liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Potrivit noii legi, spaţiile pentru fumat nu vor putea depăşi jumătate din suprafaţa barului sau a restaurantului. Localurile cu o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi pot alege să funcţioneze, fie ca unităţi in care se fumează, fie ca unităţi in care nu se fumează, cu condiţia ca această decizie să fie adusă la cunoştinţă publicului. Dacă proprietarii nu vor respecta noile norme, ei riscă amenzi cuprinse intre 2.500 şi 5.000 de lei. In Romania, fumatul a fost restricţionat in locurile publice incă din 2002, cand firmele şi restaurantele au fost obligate să amenajeze locuri speciale pentru fumători. Fumatul in trenuri a fost interzis de la 1 septembrie 2006.
Reguli dure pentru fumători sunt şi in celelalte ţări din Uniunea Europeană. In 80% dintre statele comunitare, fumatul in locurile publice, inclusiv in restaurante, spitale, şcoli sau clădiri administrative, este interzis cu desăvarşire. Drepturile nefumătorilor sunt protejate in mod special. Legi draconice antifumat au intrat in vigoare, incepand cu 2007, in Marea Britanie şi Scoţia.

Niciun comentariu: