duminică, 22 martie 2009

Editorial: Sfânta Cruce, visul, bârfa şi grevele!


În duminica a treia din acest post, numită şi "a Sfintei Cruci", preotul va scoate în mijlocul bisericii o cruce făcută din flori şi busuioc. Semnul Sfintei Cruci nu poate fi separat de jertfa lui Iisus Hristos pe lemnul Crucii. Ea dobîndeşte putere de viaţă, din iubirea dumnezeiască, jertfită pe Cruce pentru toţi oameni",Pentru orice creştin, Crucea înseamnă şi lupta necontenită cu păcatul, cu răul, sub toate formele lui de manifestare. Crucea înseamnă şi înfrînarea de la pornirile rele, rezistenţa împotriva tuturor încercărilor diavolului de a-l abate pe om de la dreapta credinţă. n sens spiritual, prin cruce şi prin semnul crucii se înţelege unirea întru suferinţă cu Iisus Hristos rastignit, cu durerea şi suferinţele acestuia de atunci, dar şi un semn prin care pot fi trecute toate greutăţile şi suferinţele pe care fiecare om le suportă, la un moment dat, în viaţă. Mai mult, Crucea nu este doar un obiect de întristare şi nu aduce întristare, cu toate că amintesc de moartea Mîntuitorului, ci este semn de bucurie, căci prin ea a venit mîntuirea pentru toţi oameni.
***
**
O treime dintre americani au probleme cu somnul din cauza grijilor financiare, arată un studiu publicat la începutul lui martie de Fundaţia Naţională pentru Somn din SUA.
Luând ca pretext aceste rezultate Infomileanca a pornit o anchetă în rândul milencenilor, încercând să afle în ce fel nesiguranţa zilei de mâine influenţează nu atât calitatea somnului, cât conţinutul visurilor.
Specialiştii susţin că stresul financiar nu se repercutează direct asupra visurilor, în schimb poate activa răni din trecutul personaldin cauza neputinţei de a mai plăti ratele.
Până în prezent n-am observat nici o legătură între visurile conaţionalilor mei şi criza economică. E drept că banii mai apar pe ici, pe colo, dar au alte semnificaţii legate eventual de afecţiune. Criza economică mondială influenţează mentalul nostru colectiv şi personal.
Apar astfel angoasa, panica, anxietatea şi depresia, produse uneori de situaţii concrete, alteori de o panică colectivă sau de gânduri negative, idei ce induc panică. Toate acestea se pot reflecta şi în conţinutul visurilor, în care, de exemplu, visătorul se luptă cu animale, cu entităţi malefice şi forţe ale naturii. Îngerii care vin să ne ajute şi prăbuşirea în gol pot indica, ce-i drept, o stare de anxietate.
Ameninţarea cu şomajul se strecoară şi în visurile milencenilor, însă „criza“ este un concept mult prea abstract pentru a se înnoda cu afectivitatea noastră. Nu te întâlneşti nicăieri cu criza în genere, ci cu o concediere, cu o îngheţare a salariului, care se leagă de anumite persoane. Criza e un lucru foarte social, pe când visul e un lucru foarte inconştient.
***
**
Devenită obişnuinţă, bârfa însoţeşte fiecare pauză de cafea şi ţigară sau telefon, discuţie pe mess ori întâlnire cu foştii colegi, şi deşi de multe ori ne simţim vinovaţi, continuăm să o facem şi nu ne întrebăm care este cauza.

Bârfa a promovat reciprocitatea indirectă, care se referă la faptul că discutând cu ceilalţi membrii ai grupului, aflai despre comportamentele negative, şi astfel ştiai de care persoane să te fereşti, iar cei care aveau intenţii malefice erau descurajaţi să le pună în aplicare tocmai pentru că prin bârfă faptele lor ar fi devenit cunoscute pentru un număr mare de oameni, ceea ce creştea riscul ca ei să fie marginalizaţi.

De aceea ne plac talk-show-urile sau alte reprize de bârfă televizată, pentru că e mai la îndemână să dezbatem dezbaterile altora, e mai uşor să fii critic de artă decât creator de artă, şi, de ce să nu recunoaştem, e mai plăcut să bârfeşti, decât să fii bâfit.

Intr-o pauza dintre ore, în cancelarie, se gasesc cateva profesoare care să o foarfece pe directoare, care să comenteze despre achizitiile altei colege sau vreo cucerire a Naşului . La birou putem sa il barfim chiar si pe sefu’ asa, mai pe sest, daca suntem siguri că cealaltă persoană nu are limba prea lungă.

In definitiv suntem toţi oameni şi mai greşim, avem lipsuri şi dacă sunt la vedere, atunci se pot face publice şi se pot discuta . Când îţi faci un sport din asta, din a-i bârfi pe ceilalţi, apropiaţi sau nu, nu te astepta să primeşti laude, să fii apreciat/ă şi tratat/ă ca o persoană onestă, pe care se poate pune baza, căreia i se pot incredinţa secrete în “public”.
***
**
Sindicaliştii de la Cartel Alfa vor picheta luni Prefectura Cluj, timp de două ore, ca urmare a negocierilor eşuate de la Guvern. Sfârşitul lunii martie se anunţă a fi unul plin de proteste venite atât din partea funcţionarilor publici, cât şi din cea a profesorilor şi a angajaţilor CFR.
Aproximativ 3000 de persoane din sectorul bugetar, angajaţi ai primăriilor şi ai universităţilor vor picheta Prefectura Botoşani între orele 11.00 şi 13.00”, a declarat preşedintele Cartel Alfa Botoşani. Aceasta nu este de acord cu ordonanţa de guvern prin care ar urma să fie anulate o mare parte a sporurilor salariale încasate de angajaţii din sistemul bugetar. Ar fi prima grevă pe motiv că se taie din salarii şi nu pentru că nu s-au mărit.
Nici sindicaliştii din învăţământ nu sunt mulţumiţi de măsurile anunţate de Guvern. Sunt nemulţumiţi că nu li se respectă sporurile şi drepturile salariale din Statutul Personalului Didactic. Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MECI) ia anumite hotărâri privind orele tăiate de educaţie fizică şi logică fără să-i consulte.
Sindicaliştii au fost de acord cu reducerea numărului de ore la clasă, însă nu aprobă scoaterea orelor de logică, psihologie şi educaţie fizică din programa şcolară.
***

Niciun comentariu: