luni, 23 martie 2009

Editorial: O dimineaţă... chouchou!

*

Guvernanţii par obsedaţi de cifra 20:

În cadrul negocierilor de luni dintre sindicate şi Ministerul Muncii, articolul 20 al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă - ce obligă ordonatorii principali de credite să se încadreze în bugetul pe acest an - a fost menţinut, însă forma sa a fost modificată, fiind eliminată obligaţia pentru ordonatorul principal de credite ca, în termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, să ia toate măsurile necesare pentru încadrarea în limita cheltuielilor de personal.

În forma modificată, articolul 20 prevede ca ordonatorul de credite - ministerele - să se încadreze în bugetul de cheltuieli pe 2009, fără a fi menţionat termenul de 20 de zile, însă sindicatele semnalează că bugetele de personal ale ministerelor sunt cu 20% mai mici decât anul trecut!!

***

**

În aprilie, maximele pot depăşi 25 grade Celsius în intervalele calde ale lunii, în timp ce în nopţile cele mai reci, minimele pot scădea sub -5 grade Celsius în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării. Precipitaţii sporite vor fi înregistrate în vestul, centrul şi sudul ţării.

În mai, maximele pot depăşi 30 grade Celsius, iar valorile minime se pot apropia de limita de îngheţ în depresiuni.

În iunie, iulie şi august, temperaturile vor depăşi mediile multianuale lunare în aproape toată ţara, în timp ce ploile vor fi în limite normale, cu excepţia sudului şi estului ţării, unde se aşteaptă deficit de precipitaţii.

Seceta va fi resimţită cel mai puternic în Dobrogea, Muntenia şi estul Moldovei, informează ANM.
An bun pentru recolta de grâu şi riscuri sporite pentru cea de porumb.

***

**

Dimineaţa aceasta ne-a oferit o faţă luminoasă şi una întunecată. Pe de o parte, a arătat un parc de distracţie în care dezbaterea liberă nu a murit şi în care oamenii s-au putut confrunta cu zâmbetul pe buze. Desigur, ca orice oratorie politică, şi aceasta a avut subteranele ei, nu întotdeauna plăcut mirositoare.


Desigur, ca în orice parc, şi în Mileanca există tabere, interese şi resentimente. Dar competiţia deschisă şi dezbaterea vie – de neconceput la partidele locale - au păstrat, în puţine locuri, un anumit nivel al civilizaţiei şi al decenţei. Partea întunecată a fost obsesia, de înţeles, că aleşii locali trebuie să se adreseze nu doar masei de activişti ai partidului, ci mai degrabă unei comunităţi scârbite de politică.


Dar emoţia singură nu e de ajuns. Să poată convinge pe milenceni că , în primul rând, Consiliul Local nu e un club inaccesibil, nicio adunătură de şmecheri, nici aripa politică a afacerilor lui Stelică !

***

**

Niciun comentariu: