joi, 21 mai 2009

Editorial de 21 Mai







Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus şi al Elenei. Episcopul Eusebiu, care a fost duhovnicul lui Constantin, povesteşte că, plecând în întâmpinarea duşmanului Maxenţiu, împăratul Constantin (306-337) se ruga, cerând ajutor de la Dumnezeu, ştiind că oastea lui este mai slabă. Ca răspuns, Constantin a văzut, ziua, în amiaza mare, strălucind pe cer, o cruce luminoasă, pe care scria, cu litere alcătuite din stele: „Prin acest semn vei învinge“. În noaptea următoare a văzut, în vis, pe Domnul Iisus Hristos îndemnându-l să-şi facă steag de luptă cu semnul Sfintei Cruci pe el. Aşa l-a înfrânt Constantin pe rivalul său. Încredinţat că a fost ajutat de Dumnezeul creştinilor, Constantin a dat, în anul 313, ca împărat al Romei, un decret prin care a oprit prigonirea creştinilor şi a dat libertate credinţei creştine. Actul acesta a rămas în istorie sub numele „Edictul de la Milan“. Mai târziu, Constantin a mutat capitala imperiului, de la Roma la Bizanţ, împodobind-o cu tot felul de palate şi biserici, numită apoi Constantinopol, după numele său. Împăratul Constantin a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea, în anul 325, unde a fost osândită erezia lui Arie şi s-a alcătuit prima parte a Crezului.
Sfântul Constantin a fost ajutat şi de evlavia şi râvna mamei sale, care, la Ierusalim, pe Golgota, a descoperit lemnul Sfintei Cruci. Aici, împărăteasa a zidit Biserica Sfântului Mormânt. Împăratul Constantin a murit în anul 337, zece mai târziu după decesul mamei sale.


***
Peste 20 de persoane au reusit sa isi gaseasca luna aceasta un loc de munca ca urmare a conventiilor incheiate intre primarie si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).
Luna aceasta, pe baza subventiilor acordate de catre AJOFM, si Directia Judeteana de Drumuri si Poduri a angajat un numar de 20 de persoane. Suma totala alocata pentru subventionarea locurilor de munca de luna aceasta se ridica la 339.000 de lei. Potrivit reprezentantilor AJOFM, au fost si unele primarii care, desi initial au dorit incheierea unor astfel de conventii, din cauza lipsei fondurilor, au renuntat la angajari. Suma totala alocata anul acesta pentru subventionarea locurilor de munca pentru somerii angajati pe perioada determinata de catre primarie se ridica la 2,3 milioane de lei, AJOFM propunand pentru anul 2009 incadrarea in munca a unui numar de 20 de persoane, pe baza acestor subventii.
Valoarea sprijinului financiar acordat de AJOFM primariei care ofera locuri de munca persoanelor fara ocupatie, in vederea dezvoltarii comunitatii locale, este de 70% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru intervalul martie-noiembrie. Pentru decembrie-februarie, subventia acordata este egala cu valoarea indicatorului social de referinta, plus contributiile la asigurarile sociale si de sanatate, diferentele fiind suportate de administratiile publice locale. Valoarea acestui indicator social de referinta este de 500 de lei. Majoritatea persoanelor incadrate in munca in luna mai au fost angajate pe o perioada de sase-sapte luni.

***
Teza unică la Istorie cu eroare!


Comisia de examinare a constatat că subiectul tezei unice la Istorie conţinea o greşeală, respectiv că, în loc de "Armata a II-a" era scris "Armata I", profesorii au fost înştiinţaţi despre această eroare, iar Ministerul Educaţiei va verifica modul în care a fost redactat subiectul.
Eroarea a fost semnalată de inspectorul de Istorie din cadrul Ministerului Educaţiei.Acesta a observat că, la subiectul II al tezei la Istorie, era scris "Armata I" în loc de "Armata II".
***

Niciun comentariu: