marți, 19 mai 2009

Editorial: Seceta cu ... ameţeli!


***Seceta lasă comuna Mileanca fără jumătate din producţia de toamnă. Dacă în următoarele 10 zile nu va ploua, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Botoşani avertizează că vor fi pierderi irecuberabile.
Agricultorii sunt disperaţi, mai ales că nu a mai plouat de două luni, decât sporadic. Mulţi dintre ei încearcă să salveze din culturi prin metode rudimentare. Consătenii se tem că au semănat degeaba, iar până la toamnă nu vor mai culege nici orz, nici grâu. Porumbul mai are o şansă, încă merge cu roua de dimineaţă, chiar şi livezile sunt afectate de lipsa de apă din sol.
Prognoza meteo pe următoarele zile nu este prea îmbucurătoare. Totuşi, meteorologii spun că vom avea parte de precipitaţii, însă sporadice:„Va ploua azi după-masă, mâine şi în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cantităţile de precipitaţii vor fi, însă, neînsemnate. Acestea nu vor depăşi 10-15 litri pe metru pătrat.
Nu s-a mai văzut aşa secetă de 60 dă ani !

***
Românii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa. Un studiu recent realizat de "Institutul britanic de studii privitoare la alcool" arata ca ne clasam in primele cinci locuri in topul natiilor care "dau pe gat" substante etilice, alaturi de alte patru state foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, adica Ungaria, Slovacia, Cehia si Lituania. Analiza arata ca la noi se beau anual mai mult de 18,5 litri de alcool pur pe cap de locuitor, media statelor din Uniunea Europeana fiind de 15 litri.
Bem din orice motiv: de bucurie, de suparare, cand sarbatorim, cand ne intalnim si orice situatie poate deveni un bun prilej pentru un pahar sau mai multe. Sociologii spun ca bautul la români poate fi considerat aproape o traditie, pastrata de la o generatie la alta. Ingrijorator nu e doar faptul ca bem mult, spun specialistii, ci mai ales ca bem alcool de proasta calitate.
"Milencenii nu consuma bauturi foarte tari, ci cu un grad scazut de alcoolemie, precum berea sau vinul. Toate insa ieftine sau facute in conditii improprii", spune medicul de familie Petru Lungu. Dintre afectiunile pe care le provoaca alcoolul, cele mai periculoase sunt cancerul, TBC-ul, dar si impotenta la barbati ».
Un traseu prin barurile comunei se poate dovedi ametitor. Gustul milencenilor pentru alcool difera in functie de medii si clase sociale, arată că de băut se bea peste tot. Concluzia finala a venit de la Gogonea, client fidel :
- "Daa ce, avem nevoie de motive ca sa ne troscanim?".
***

Niciun comentariu: