vineri, 1 octombrie 2010

Numai medicamente ieftine!

De la 1 octombrie se schimbă modul de compensare şi în cazul bolnavilor de leucemie, hepatită, boli psihice, poliartrită reumatoidă, astfel că milencenii care suferă de leucemie sau boli psihice, trebuie să îşi schimbe tratamentul, în funcţie de noile medicamente la care mai au gratuitate.
Dacă atunci compensarea se făcea pe grupe farmaceutice iar preţul de compensare se aplica pe cea mai ieftină substanţă dintr-o clasa de medicamente, începând cu data de 1 octombrie medicamentele de pe lista C se pot scumpi în marea lor majoritate, pacienţii urmând să scoată din buzunar o sumă chiar mai mare decât aceea pe care o plăteau deja în urma compensării de la 1 iulie a.c.
Din fericire, rămân gratuite medicamentele care se dau prin programele naţionale de asigurări de sănătate.
Medicamentele de pe sublista C au trei ramuri. C1 se referă la medicamentele compensate sută la sută iar aceste medicamente sunt destinate tratării bolilor cronice. Urmează C2 care se referă la programele naţionale şi la medicamentele destinate tratării diabetului, TBC-ului, SIDA, medicamente ce sunt tot compensate sută la sută şi C3, care cuprinde medicamente destinate tratării copiilor, studenţilor, femeilor însărcinate, lehuzelor şi aceste medicamente fiind de asemeni compensate sută la sută.
Modalitatea de compensare a medicamentelor de pe sublista C se defineşte la nivel de substanţă chimică activă şi forme farmaceutice asimilabile plecând de la formula „preţul minim per unitate terapeutică”. Acest lucru înseamnă că se va asigura pe cât posibil compensarea medicamentelor generice aferente substanţei active, acolo unde există.
Acolo unde nu există înregistrate generice, CNAS va plăti medicamentele originale. Prin urmare pacienţii îşi vor primi medicamentele gratuite cu aceleaşi substanţe active că şi până acum.

Niciun comentariu: