luni, 3 octombrie 2011

Divorţurile ...după noul Cod civil!

Începând de astăzi, dosarele având drept obiect divorţul soţilor vor fi judecate în baza prevederilor noului Cod civil.
Actul ce intrat în vigoare sâmbătă aduce schimbări şi în ce priveşte regimul juridic al bunurilor soţilor, introducând conceptul de convenţie matrimonială (cunoscută popular sub denumirea de contract prenupţial).
Aceasta presupune separarea bunurilor fiecăruia dintre soţi, înainte ca aceştia să se căsătorească, fapt ce va duce la mai puţine scandaluri prin instanţele de judecată.
"Sunt dispoziţii mult mai flexibile, care dau posibilitatea soţilor să evite un divorţ ori să se împace în instanţă. Înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil, dispoziţiile de aplicare a Codului familiei mai mult te încurcau. Unul dintre cele mai complicate procese era cel al partajului cu bunurile comune, care dura foarte mult. Acum, odată cu aplicarea noului cod, bunurile sunt stabilite de la început. În plus, mai sunt şi alte oportunităţi: posibilitatea unui divorţ prin procedura notarială care este mult mai operativă, la fel şi pe cale administrativă", a precizat secretarul Primăriei, Petru Țurcanu.
Potrivit Noului Cod Civil, divorţul prin acord poate fi soluţionat pe cale administrativă, indiferent de durata căsătoriei, dacă sunt întrunite următoarele condiţii: soţii îşi exprimă liber consimţământul, în faţa ofiţerului de stare civilă de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor, niciunul dintre ei nu este pus sub interdicţie judecătorească, nu au copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi.
De asemenea, la desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei.
O altă noutate a Codului civil este articolul care reglementează "ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani" în cazul divorţului dintre părinţi, pentru a-şi exprima părerea cu cine ar dori să rămână.
Dacă îţi înşeli soţul sau soţia, rişti să rămâi fără avere. Cei care au călcat strâmb în căsnicie şi au fost dovediţi drept infideli pot fi obligaţi la plata unor daune consistente către partener. Practic, infidelitatea va fi considerată un motiv puternic de divorţ, aşezat pe acelaşi palier cu violenţa conjugală şi consumul excesiv de alcool. Desigur, legea va proteja persoanele împotriva abuzurilor. Astfel, partenerul înşelat poate cere despăgubiri la divorţ dacă a fost abuzat fizic sau dacă a suportat un partener alcoolic. Vor fi despăgubiţi doar cei care şi-au pus pirostriile în urmă cu cel puţin două decenii. Prevederile noului Cod civil bagă spaima în persoanele geloase. Acestea riscă să fie obligate de instanţă să plătească sume mari drept despăgubiri dacă au citit mesajele din telefon ori e-mailurile partenerului de viaţă. Un soţ nu are dreptul să cenzureze corespondenţa, relaţiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soţ.

Niciun comentariu: