joi, 6 octombrie 2011

Nu refuzați vaccinarea copiilor!

Zeci de copii de clasa I din comună vor fi imunizati începând de săptămâna viitoare împotriva a trei boli ale copilăriei: rujeolă, oreion si rubeolă.
Cu alte cuvinte, elevilor li se va face ultima doză de vaccin ROR (numele serului fiind abrevierea denumirii bolilor), primele imunizări fiind făcute în primii ani de viată.
Deocamdată, Directia de Sănătate Publică nu are în stoc aceste vaccinuri dar se asteaptă să le primească de la o zi la alta.
„În mod normal, toată luna octombrie este dedicată campaniei de vaccinare în scoli, grupul tintă fiind copiii de clasa I la care trebuie făcut rapelul pentru ROR. Acum nu avem pe stoc aceste seruri, dar asteptăm să fim chemati săptămîna aceasta la DSP pentru a ne ridica dozele care ni se cuvin. Nu sunt probleme cu aprovizionarea, pentru bebelusi având stocuri suficiente. Este doar o întîrziere care se va rezolva rapid“, a declarat medicul de familie Petru Lungu.
Institutia amintită a programat pentru acest an scolar trei etape de vaccinări care se vor încheia în mai 2012.
Primii care vor experimenta emotiile întepăturilor sînt bobocii clasei I, fiind vorba despre circa 5.000 de copilasi.
În noiembrie sunt programati la vaccinare copiii mai măricei, de clasa a III-a, urmînd ca spre sfârsitul anului scolar să vină rîndul elevilor de clasa a VIII-a, care vor fi vaccinati împotriva difteriei si a tetanosului, alte două boli contagioase care necesită repetarea vaccinărilor făcute în primii ani de viată. Imunizările din campaniile scolare vor fi efectuate de către cadrele medicale din cabinetele scolare acolo unde există.
Dacă nu sunt astfel de cabinete, iar la tară lipsesc cu desăvîrsire, vaccinările vor fi făcute de către medicii de familie.
Tot acestia se vor ocupa si de imunizarea copiilor nescolarizati.
Desi în comună nu au existat probleme serioase, cadrele medicale îi sfătuiesc pe părinti să nu refuze imunizările pentru copiii lor pentru că acestea nu prezintă pericole, au reactii secundare minore, sînt gratuite, si, lucrul cel mai important, previn aparitia unor boli grave.

Niciun comentariu: