luni, 12 decembrie 2011

UE, Merci!

Fondurile europene i-au salvat pe agricultorii milenceni de la faliment. În aceastã toamnã, fermierii au primit subventii totale de peste 1 milion lei. Tot din vistieria europeanã au fost fãcute plãti si pentru alte programe: lapte în scoli, fructe pentru elevi.
Din nefericire, rãspunsul strategilor locali nu este pe mãsurã. Agricultura rãmâne extrem de fãrâmitatã, în comuna noastră fiind înregistrate 1758 de parcele.

Un numãr de 868 de femieri din comună au primit avansul pentru cererile depuse în campania de acordare a sprijinului pe unitatea de suprafatã. Astfel, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, în conturile agricultorilor a intrat suma de 1.400.765 lei, ceea ce înseamnã 100.000 de euro.
Aceasta însemnând că subvențiile pentru agriculturã au fost achitate pentru 79,26% din numãrul total al fermierilor care au depus cereri de sprijin pe unitatea de suprafatã în campania 2011.
Pentru necesarul de lapte în scoli a fost alocatã suma de 60.131 lei, în timp ce pentru fructele din unitãtile de învãțãmânt, APIA Botoșani a fãcut plãti de 30.406 lei.
În prezent, la nivelul comunei, pe suprafata subventionatã de 4.000 hectare de teren arabil, existã nu mai putin de 2.858 de parcele.
Cum o agriculturã modernã si eficientã se practicã numai pe suprafete agricole mari, cresterea gradului de comasare a parcelelor este o conditie obligatorie.
60% din teren se lucreaza individual!
Una din consecintele directe ale fãrâmitãrii terenurilor este exploatarea rudimentarã a suprafetelor agricole. Chiar dacã, în ultimii ani, exploatarea organizatã a câstigat teren, realitãtile rurale sunt departe de cerintele europene. În prima jumãtate a acestui an, doar 40% din suprafata arabilã a comunei a fost utilizatã organizat.
Mai exact, dintr-un total de 1.316 hectare de teren arabil, numai 462 hectare sunt grupate în exploatatii.
Restul de 60% din totalul parcelelor arabile sunt lucrate individual, cu consecint e directe asupra rentabilitãtii unui sector economic extrem de important.
Mai mult, raportat la suprafata agricolã totalã a judetului , decalajul este si mai mare.

Niciun comentariu: