miercuri, 25 ianuarie 2012

Botoșani: cod galben de ninsori!

Potrivit avertizării meteorologice transmise de Centrul Meteorologic Regional Moldova, până pe 26 ianuarie, ora 18.00, judeţul Botoşani se află sub incidenţa „Codului Galben” de ninsori. Avertizarea a intrat în vigoare în această dimineaţă, de la ora 9.00. În intervalul menţionat, va ninge abundent, iar stratul de zăpadă depus va fi consistent. Vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze ce vor depăşi la rafală 60 – 70 km/h , mai ales în centrul şi sudul Moldovei, viscolind zăpada.
Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost avertizate să monitorizeze situaţia şi să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate.
I.S.U. Botoşani recomandă cetăţenilor ca, în perioada în care se manifestă fenomenele meteorologice prognozate, să se informeze permanent asupra condiţiilor meteo, să-şi pregătească rezerve de alimente, apă şi combustibil şi să-şi asigure mijloace de încălzire în locuinţe, să-şi pregătească mijloace de iluminat independente de reţeaua electrică, să păstreze la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii, să evite orice călătorie dacă nu este necesar. Dacă sunt nevoiţi să plece de acasă, botoşănenii sunt sfătuiţi să îmbrace haine groase, să nu uite de mănuşi şi căciulă, să călătorească numai ziua şi pe şoselele principale. Dacă pleacă cu maşina, este absolut necesar să o echipeze cu lanţuri pentru zăpadă, iar din portbagaj nu trebuie să lipsească lopata, răzuitoarea, cablul de remorcare. Nu trebuie să uite acasă telefonul mobil, dar nici să părăsească mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece se pot rătăci.

Niciun comentariu: