vineri, 24 februarie 2012

Teste psihologice...

Inspectoratul Şcolar Botoșani a dat startul evaluării psihosomatice a elevilor în vederea înscrierii lor în clasa întâi sau în grupa pregătitoare.
2012 este primul an în care copiii de grădiniţă sunt supuşi unor teste psihologice. În acest fel se va face trierea copiilor, în funcţie de competenţe şi vârstă.
Este vorba despre o evaluarea la cererea părinţilor, în cazul în care copilul are vârstă pentru grădiniţă, însă părintele vrea să îl dea la şcoală, de exemplu. Părinţii trebuie să ştie că, dacă preşcolarul împlineşte 6 ani până la 31 august 2012 şi vrea să îl dea în clasa I, evaluarea copilului se va face la solicitarea în scris a tutorelui, ori părintelui, dacă a frecventat grupa pregătitoare.
Dacă nu a frecventat grupa pregătitoare, dar evaluarea certifică faptul că acel copil are deprinderile necesare, poate fi înscris în clasa I.
Dacă preşcolarul împlineşte 6 ani între data de 1 septembrie şi 31 decembrie 2012, atunci va urma clasa pregătitoare.
Şi în această situaţie, evaluarea se face la cererea părintelui.
Dacă are aptitudinile necesare, atunci va merge la clasa pregătitoare, iar dacă după evaluare se dovedeşte că nu are astfel de aptitudini, atunci copilul rămâne la grădiniţă, în grupa mare.
Etapa de evaluare se încheie pe 29 februarie.
Această evaluare nu va arăta nivelul de pregătire al copilului, ci modul cum reacţionează, dacă este atent.
Copiii sunt supuşi unor probe care vizează comportamentul socio-afectiv, care le evaluează emoţiile, capacitatea de a reţine regulile unui joc, de a descrie un desen, adunări sau scăderi simple, ori aranjarea unor obiecte după diferite criterii.

Niciun comentariu: