Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care s-a aliat cu alte câteva entităţi neguvernamentale în cadrul unei aşa-numite Coaliţii Naţionale pentru Statul de Drept, are de gând să înainteze guvernanţilor o propunere vizând stingerea "alternativă" a obligaţiilor financiare pe care statul le are faţă de cadrele didactice din învăţământul preuniversitar (sumele câştigate prin hotărâri judecătoreşti, reprezentând diferenţele salariale necalculate şi neplătite în baza Legii 221/2008). Obligaţii care, potrivit legislaţiei în vigoare, ar urma să fie achitate în rate, până în 2016.
Într-un document intitulat "Statul de drept se dă în rate?", membrii coaliţiei fac un rezumat al războiului purtat în instanţe de sindicate pentru recuperarea diferenţelor salariale, subliniază faptul că "la sfârşitul anului 2011, statul datora numai personalului didactic din învăţământ peste 6 miliarde de lei noi, sumă reprezentând drepturi băneşti câştigate în instanţă" şi amintesc despre faptul că însuşi procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi a a atras atenţia deputaţilor, în octombrie 2011, că o asemenea eşalonare va reprezenta o sarcină împovărătoare pentru stat - care va trebui să achite sumele actualizate cu rata inflaţiei.
Pe finalul acestui document, care va face obiectul unei dezbateri publice programate pe 21 martie, membrii coaliţiei identifică şi patru posibile soluţii de stingere a obligaţiilor financiare ale statului faţă de salariaţii din Educaţie. Două dintre acestea sigur nu vor fi luate în calcul de guvernanţi (plata integrală, fără eşalonare, a sumelor datorate; plata în cel mult trei tranşe) din raţiuni lesne de înţeles. Alte două propuneri, însă, pot fi luate în considerare: compensarea sumelor datorate prin scutirea de impozitul pe venit (scutirea de impozitul pe venit/alte taxe şi contribuţii până la concurenţa sumelor datorate), respectiv compensarea sumelor datorate prin acordarea unor bonuri de tezaur pentru beneficiarii hotărârilor judecatoreşti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu