marți, 20 martie 2012
Un simplu fapt divers!
Astăzi 20 martie are loc echinocţiul de primăvară, atunci când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade. Primavara astronomica incepe la ora 7 si 14 minute, si dureaza 92,75 de zile. Începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.
Echinocţiul (numit şi echinox) este momentul când ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mişcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecţie ale eclipticii (traiectoria mişcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocţiale. Punctele echinocţiale îşi schimbă poziţia pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie.
Cele patru momente importante ale mişcării aparente ale Soarelui pe boltă ale anului 2012 sunt: echinocţiul de primăvară – 20 martie, ora 7.14 (ziua este egală cu noaptea; începe sezonul cald); solstiţiul de vară – 21 iunie, ora 2.09 (ziua are durata cea mai lungă; Soarele atinge cea mai mare înălţime deasupra orizontului, la latitudinea noastră); echinocţiul de toamnă – 22 septembrie, ora 17.49 (ziua este iar egală cu noaptea; începe toamna astronomică); solstiţiul de iarnă – 21 decembrie, ora 13.11 (ziua are durata cea mai mică în raport cu noaptea; la miezul zilei, Soarele atinge cea mai mică înălţime deasupra orizontului)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu