joi, 9 august 2012

Seceta şi dezastrul agricol!

Seceta a transformat comuna nosatră, cel puţin partea dinspre Scutari, aproape într-un desert. Poate că în casele multor milenceni sau în birourile acestora cu aer conditionat uscăciunea pământului nu se simte aproape deloc.
 Din păcate însă, locuitorii de la tară stiu cel mai bine cât de multă nevoie de apă este si ce disperare este pe capul bietilor oameni care se tem că vor muri de sete si de foame, ei si animalele lor.
 Câmpurile care în alti ani erau verzi, acum sunt doar suprafete uriase acoperite de vrejuri uscate sau de plante anemice care se întind disperate după o picătură de apă.
 Putinele ploi nu au ajutat aproape deloc, iar seceta ce a pus stăpânire si pe judet nu pare a se da dusă cu una cu două.
 Cei care suferă cel mai mult în acest moment sunt fermierii, care-si văd distrusă întreaga muncă, dar cei care vor suferi mâine vom fi noi toti. Produsele agricole se vor găsi cu greu si vor fi scumpe. Pâinea, făina, uleiul, cartofii autohtoni vor deveni o raritate. Ne vom hrăni doar din importuri.
 Cum s-a ajuns la această situatie ce capătă de la zi la alta conotatii dramatice?
 Orice cultură modernă n-ar trebui să fie dependentă doar de natură, ar trebui să beneficieze de un sistem de irigatii.
 Însă, acestea nu reprezintă decât un vis frumos, iar politicienii sau specialistii din Ministerul Agriculturii au avut cu totul alte preocupări timp de mai bine de 20 de ani.
 Practic nu există terenuri irigate în comună, poate doar dacă o fac unii fermieri, în particular, pe suprafete extrem de mici, în special la legume.
 Constituirea unor sisteme de irigatii ar trebui să fie o prioritate în acest moment pentru statul român, pentru că agricultorii singuri nu-si pot permite, costurile fiind enorme.                                                                           Anul agricol a început prost încă din toamna anului trecut, când din cauza secetei nu s-au putut face 
 face însământările corespunzător.
 Lucrurile au continuat la fel de prost, cu o iarnă preponderent lipsită de precipitatii, cu geruri siberiene si au continuat cu o primăvară si o vară extrem de secetoasă.
 În aceste conditii, în comună, culturile agricole au fost afectate major, porumbul si cartofii fiind cele mai lovite. Nici celelalte n-o duc mai bine, iar prognozele meteorologice nu sînt deloc optimiste, lunile august si septembrie anuntîndu-se a fi fierbinti si secetoase. Si trebuie tinut cont că judetul Neamt este unul protejat de natură, la noi mai plouînd din cînd în cînd.
 Abia în sudul tării este evidentă măsura dezastrului.
 Cu toate acestea, nici un ministru al Agriculturii nu a putut realiza un sistem de irigatii măcar pentru zonele de câmpie, în schimb, când e vorba de promisiuni electorale, toţi au dat fuga la tărani pentru a le cere voturile!

Niciun comentariu: