marți, 9 octombrie 2012

Din jurnalul unui pacient

Mulţi dintre pacienţii internaţi în Spitalul Judeţean se plâng că scot sute de lei din buzunarele proprii pentru a cumpăra medicamente pe care unitatea nu le poate asigura din farmacia proprie.
 "Nu sunt medicamente în farmacia spitalului".
 Aceasta este explicaţia pe care o primesc pacienţii cu afecţiuni hepatice, care pe lângă tratamentul injectabil care este asigurat de spital, trebuie să-şi cumpere celelalte medicamente de care au nevoie, cu toate că au contribuit cu bani munciţi la asigurările de sănătate.
 În prezent, lipsa flacoanelor de arginină (substanţă utilizată pentru regenerarea ficatului) şi a perfuzoarelor atât de necesare pentru infuziile venoase sunt cele care dau bătăi de cap atât pacienţilor cât şi medicilor din spital.
 Acestea lipsesc în unele secţii de aproape o lună.
 Prin urmare, pacienţii sunt trimişi să-şi achiziţioneze astfel de medicamente de la farmaciile din apropierea unităţii medicale ori sunt rugaţi să apeleze la aparţinători în acest sens.
"M-am săturat să tot dau bani pe medicamente. Nu au în spital flacoane de arginină. Mi s-a spus să merg la farmacia de peste drum, să le cumpăr. N-am încotro, pentru că îmi sunt foarte necesare, eu fiind bolnav cu ficatul. Având o situaţie precară financiară, fiind şi pensionar, am întrebat dacă îmi voi recupera banii. Mi-a spus o asistentă să merg cu bonul la Casa de Asigurări pentru decontare. Spunându-i asta unui alt bolnav cu care m-am întâlnit în farmacie şi care avea şi el o listă în mână, farmacista ne-a spus la amândoi că degeaba păstrăm bonurile şi să ne luăm grija că ni se vor deconta banii pe medicamente la CAS. Într-o săptămână cât am stat internat, am cheltuit o grămadă de bani pe medicamente. Am mai fost internat în spital de foarte multe ori chiar şi pe vremea lui Ceauşescu şi atunci nu se punea problema, vreodată, să-ţi cumperi medicamente", ne-a declarat un pacient internat în secţia de Boli interne.
Potrivit legii, asiguraţii au dreptul să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice. Pentru aceasta, ei trebuie să depună o solicitare la spital şi să ataşeze reţetele eliberate de medicul curant, dar şi avizul şefului de secţie. În mod normal, pacienţii internaţi ar trebui să solicite medicilor reţete atunci când li se indică să-şi cumpere medicamente.
 În practică nu se prea întâmplă aşa!

Niciun comentariu: