vineri, 12 septembrie 2014

Probleme agricole!

Fermierii milenceni vor să aducă în atenţia Ministerului Agriculturii şi a Ministerului Finanţelor Publice o situaţie care face diferenţă între persoanele ce îşi lucrează pământul în regie proprie şi persoanele care îl dau în arendă.
 “Conform noului Cod Fiscal, cei care au două hectare de teren sunt scutiţi de la plata impozitelor dacă exploatează terenul, dar nu sunt scutiţi de impozite dacă dau terenul în arendă.
 Ori, peste 95% dintre cei care dau terenul în arendă au parcele mai mici de două hectare.
Statul ia de la aceştia 16% impozit pe venit şi 5,5% CAS.
 Este discriminare. Voi cere, pe această temă, o interpelare prin Camera Agricolă, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi la Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat N.Teodor.
 Acesta a explicat că şi în ceea ce priveşte veteranii şi alte categorii de persoane care sunt scutite de taxe şi impozite există probleme.
 Dacă îl lucrează personal, nu plătesc nicio taxă, dar, dacă îl dau în arendă, pentru acea suprafaţă de pământ se percep taxe, iar plata acestora revine în sarcina fermierului.
 Iar fermierul nu are decât două variante: de a opri aceşti bani de la proprietarul terenului sau de a plăti din buzunar.
O altă chestiune de interes pentru fermieri este calitatea solului, în condiţiile în care Ministerul Agriculturii nu mai face de ani buni analize pământului pentru a stabili nivelul pH-ului şi componenţa chimică.
 “Sunt terenuri pentru care nu s-a făcut o analiză a pământului de dinainte de 1989 şi nu se ştie ce fel de îngrăşământ trebuie.
Se întâmplă ca îngrăşămintele să facă mai mult rău decât bine, dacă nu se cunoaşte pH-ul pământului.
 Până în urmă cu şapte-opt ani, această cheltuială era suportată de minister, acum trebuie făcută din banii fermierului şi cei mai mulţi nu-şi permit acest lucru.
 O monitorizare a calităţii solului ar fi prima chestie care ar trebui prinsă într-o strategie a agriculturii. Însă Ministerul Agriculturii are target de moment, fiindcă se tot schimbă guverne, nu există continuitate”, a explicat fermierul milencean, fiind nemulţumit şi de faptul că legea prin care camerele agricole trebuie să fie declarate de utilitate publică stă în Parlament de la începutul anului, de când a fost trimisă pentru reanaliză.
 Nu avem lege, abia a trecut de la Senat, tacit, adică a trecut termenul, nu pentru că a produs interes.
 Doar în campanie mai este agricultura luată în seamă.
 Eu cred că această Cameră Agricolă va avea posibilitatea de a informa ministerul de resort despre toate problemele din teritoriu.
 Legea ar trebui să ne declare de utilitate publică, pentru a fi luaţi în seamă, acum nu se întâmplă aşa ceva. Acum nu se fac dezbateri reale pe problemele ce ţin de agricultură”, a mai spus fermierul.

Niciun comentariu: