marți, 7 octombrie 2014

Atenție: Coșul de fum!

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ai companiei E.ON România îi îndeamnă pe cetăţeni să verifice coşul de fum de la sistemul de încălzire, pentru a evita producerea unei tragedii.
 Aproape 80 de persoane au avut de suferit, în ultimii doi ani, din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon, iar dintre acestea 22 nu au mai putut fi salvate, conform datelor E.ON Gaz Distribuţie, valabile pentru cele 20 de judeţe din ţară în care compania este activă.
 “Cauzele care au dus la aceste situaţii tragice sunt similare, în cele mai multe cazuri: utilizarea unor coşuri de evacuare neetanşe, înfundate sau cu deficienţe de construire sau racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri. Informarea asupra regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire în condiţii de siguranţă şi aplicarea continuă a acestora înlătură riscurile”, a declarat directorul general adjunct E.ON Gaz Distribuţie.
 Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, de către persoane autorizate în acest sens, întreţinute şi verificate periodic.
Coşurile, hornurile, ţevile de evacuare trebuie şi ele inspectate periodic, pentru a ne asigura că au tiraj corespunzător.
 Încăperile trebuie aerisite frecvent, pentru a ne asigura că există ventilaţie.
 Totodată, se impune supravegherea aparatelor neautomatizate care funcţionează cu flacără deschisă (ex.: aragazurile), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
 Specialiştii recomandă verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece şi exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau al persoanelor autorizate să efectueze asemenea intervenţii.

Niciun comentariu: