joi, 26 martie 2015

Gratuități

Asiguraţi sau nu, de luna viitoare vom avea parte de mai multe gratuităţi la doctor.
Guvernul a aprobat pachetele de servicii şi Contractul-cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
 Actul normativ adoptat de Executiv aduce o serie de noutăţi în scopul creşterii accesului la serviciile medicale, atât pentru persoanele care pot dovedi calitatea de asigurat, cât şi pentru cele care nu pot face acest lucru.
 În ceea ce priveşte pachetul minimal de servicii, acordat pentru situaţiile în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, au fost introduse serviciile de prevenţie – respectiv consultaţia preventivă, s-au introdus consultaţiile pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei, iar între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecţiuni care nu necesită izolare.
 În prezent, există doar criteriul de urgenţă medico-chirurgicală.
Statul va plăti şi pentru şedinţele de psihoterapie, dar şi pentru investigaţiile imagistice sofisticate. Cine plăteşte asigurare va putea să cheme mai des medicul de familie pentru consultaţii acasă. Numărul evaluărilor la domiciliu decontate de stat pentru fiecare doctor de familie a crescut de la 21 la 42.
Şedinţele la psiholog, atât pentru copii, cât şi cele pentru adulţi, vor putea fi şi ele decontate.
Copiii care suferă de autism vor putea face gratuit şi tratamente de kinetoterpie.
În noul pachet de bază intră la serviciile decontate şi mai multe analize CT şi RMN.
 Spre exemplu, se vor putea face gratuit şi CT-urire sau RMNurile de sinusuri.
Cei care NU plătesc asigurări de sănătate vor putea primi consultaţii preventive şi vor putea sta internaţi, gratuit, dacă au boli care i-ar putea pune şi pe alţii în pericol, cum e, spre exemplu, rabia. Totuşi, pe aparatura şi bugetul existente nu se ştie cum aceste gratuităţi vor deveni realitate.(Obs)

Niciun comentariu: