joi, 26 martie 2015

Impozit de 500% pe terenuri nelucrate

Primaria are posibilitatea de a majora cu până la 500% impozitul pe terenurile agricole necultivate. Prevederea este inclusă în noul Cod Fiscal afişat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, alături de alte măsuri cu impact pentru sectorul agroalimentar, precum: reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 18% din 1 ianuarie 2018, precum şi cotă redusă la TVA de 9% pentru produsele de morărit şi panificaţie, carne, peşte, legume şi fructe.
 Potrivit datelor oficiale, impozitul “pe pârloagă” va putea fi majorat cu până la 500% dacă autorităţile depistează că terenul nu a fost lucrat doi ani consecutiv.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape nouă milioane de hectare este suprafaţă arabilă.
Suprafaţa de terenuri nelucrate se ridică la circa 800.000 de hectare, teren care în condiţiile unui an agricol bun poate asigura materie primă atât pentru consum, cât şi pentru producerea de energie electrică, tocmai de asta este important să fie lucrată fiecare bucăţică.
Autorităţile au mai încercat, în trecut, să rezolve problema terenurilor nelucrate, însă nu s-a întâmplat, până acum, nimic concret.
 În urmă cu patru ani, un proiect de lege prevedea amenzi de până la 400 de lei pe terenul nelucrat, însă acesta nu a avut destulă susţinere şi a picat.
 Dacă, în urmă cu mai mulţi ani, suprafeţele lăsate pârloagă se puteau vedea cu ochiul liber în multe dintre terenurile comunei noastre, acum, fermierii milenceni au înţeles mai bine importanţa terenurilor agricole şi le exploatează la maximum.

Niciun comentariu: