Normele de venit agricol pe baza cărora se plătesc impozitele par să-i favorizeze pe fermierii din Botoșani, în comparaţie cu nivelul stabilit în celelalte judeţe.
La multe capitolele, aceştia stau mai bine, puţine fiind sectoarele în care trebuie să achite sume mai mari.
Pentru a avea o imagine clară asupra modului de calcul, dacă, de exemplu, norma la venit este de 300 de lei pe hectar, la 16% impozitul de achitat este de 48 lei.
Am luat spre comparaţie judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău şi Suceava.
Dacă, în judeţul Botoșani, norma de venit pentru vaci este 131 de lei/cap de animal, în Bacău este de 252 de lei, la Suceava 200 de lei, în timp ce la Iaşi fermierii au un nivel de 274 de lei.
Este evident că pentru mai multe animale o normă de venit mai mare înseamnă, automat, impozite crescute.
Și oile se impozitează cu sume mai mici în judeţul nostru, cu 19 lei pe cap de animal.
Suma fixată la Bacău este 24 de lei, iar la Iaşi 37 de lei, aceasta fiind o cotă destul de ridicată în regiune.
Nici la porcii pentru îngrăşat, fermierii nu trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare.
Dacă, în Botoșani, norma de venit pe cap de animal este de 27 de lei, în Suceava şi Iaşi sumele ajung la 33 de lei, respectiv 28 de lei.
Trecând la sectorul vegetal, pomii pe rod au cea mai mică normă de venit în judeţul nostru.
Aceasta este de doar 1.153 de lei pe hectar, în timp ce cultivatorii din judeţele vecine au de achitat impozite mai mari.
În Suceava, norma este în cuantum de 1.405 lei/hectar, în Vaslui – 2.656 lei/hectar, iar Bacăul are un nivel de 1.730 de lei/hectar.
Veniturile din cultivarea legumelor în spaţii protejate se taxează cu 2.270 de lei în Botoșani, nivel asemănător cu cele din judeţele vecine, doar la Iaşi cota este de 3.410 lei.
Direcţiile Generale Regionale a Finanţelor Publice au publicat încă de la începutul anului normele de venit pentru agricultură valabile pentru fiecare judeţ în parte şi baza de calcul diferă de la o zonă la alta. Impozitul pe venitul agricol este stabilit pe baza normelor de venit şi se calculează ca 16% din valoarea acestora, şi nu pe venitul obţinut efectiv.
Impozitul se plăteşte după ce se încasează banii din producţie, în două tranşe: 50% până la data de 25 octombrie şi 50% până la data de 15 decembrie.
Pentru întârzieri, se plătesc penalizări.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu