joi, 2 iulie 2015

Fonduri europene prin PNDR (2014 - 2020)

Fermierii milenceni vor putea accesa, începând din această lună, finanţările din fonduri europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.
 Astfel, de la 1 iulie, vor putea fi depuse proiecte, prin noul PNDR, în cadrul Subprogramului pomicol, care dispune în acest an de o alocare de peste 75 de milioane de euro.
De asemenea, solicitanţii pot obţine finanţare şi prin Submăsura 4.2 care sprijină investiţiile în procesarea şi marketingul produselor agricole.
 Aici, alocarea financiară este de 143 de milioane de euro.
 Și cei care solicită bani pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii silvice vor putea depune proiecte.
 Cei care vor să facă afaceri neagricole în mediul rural trebuie să fie pe fază, pentru că şi această submăsură de finanţare se deschide din 1 iulie.
 Micii fermierii au şi ei partea lor de atenţie, iar solicitanţii vor putea depunde proiecte pe Submăsura “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
 Solicitanţii de fonduri europene care vor să aplice pe anumite măsuri au la dispoziţie proiecte-tip elaborate de Ministerul Agriculturii şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
 Acestea sunt menite să le pună în vedere cum arată planurile de afaceri şi ce detalii tehnice trebuie să conţină ca să-şi ducă la îndeplinire obiectivele.
Noul program permite înregistrarea online a proiectelor, fapt care va contribui la reducerea timpului necesar depunerii acestora şi implicit, a costurilor pe care le suportă beneficiarii, ca urmare a faptului că nu trebuie să se mai deplaseze la AFIR Botoșani.
 De asemenea, proiectele vor fi depuse în cadrul unor sesiuni continue, cu evaluare lunară.
 În plus, beneficiarii nu mai sunt nevoiţi să obţină la fel de multe documente, ca în anii precedenţi, întrucât a fost diminuat numărul avizelor şi a acordurilor necesare demarării proiectelor cu fonduri europene nerambursabile.
 Ministerul Agriculturii a demarat procedurile astfel încât beneficiarii PNDR să poată primi o serie de avize şi acorduri la nivelul AFIR, fără a mai fi necesară deplasarea acestora la sediile unor instituţii publice abilitate să emită astfel de documente.
 PNDR va sprijini modernizarea a aproximativ 3.400 de ferme şi cooperative, dezvoltarea a peste 30.000 de ferme mici, precum şi instalarea în zona rurală şi începerea activităţii pentru peste 9.400 de tineri fermieri.

Niciun comentariu: