luni, 14 septembrie 2015

Volumul și greutatea ghiozdanului

Ghiozdanul unui elev ar trebui să cântărească între 2 şi 2,5 kilograme pentru a nu afecta sănătatea copilului, spun specialiştii în domeniu.
 Conform unui Ordin pentru aprobarea normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, “volumul şi greutatea manualelor, ale rechizitelor şi alte altor materiale necesare în procesul de învăţământ, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor.
 Elevii din clasele I – IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea apariţiei deformărilor de coloană vertebrală.
Greutatea conţinutului ghiozdanului nu va depăşi 2 – 2,5 kilograme”, se arată comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică.
 Medicii susţin că un rol important îl au, în acest caz, cadrele didactice şi, mai apoi, părinţii.
 “Din dorinţa de a nu greşi şi de a nu fi mustrat, un copil pune în ghiozdan şi ceea ce nu are nevoie în ziua respectivă.
 Pentru confortul psihic al elevului, faptul că are în ghiozdan mai multe obiecte este un bine, dar pentru coloană este o problemă, fiindcă o greutate neadecvată duce la malformaţii, greutatea apasă coloana, o trage într-o parte.
 Este important ca profesorii să le spună elevilor cum să îşi facă ghiozdanul şi ce să pună în el pentru o zi de curs.
 Apoi, mai sunt părinţii care îi pun copilului un sandwich – acela are cel mult 20 de grame -, dar şi o sticlă cu apă, eventual de un litru, şi alte obiecte”, a afirmat medicul de familie.
 Atunci când părinţii observă modificări la modul în care merge copilul, trebuie să se adreseze medicului specialist.
 În cazul în care copilul merge într-o parte, sau cu burta în faţă şi coloana în spate, ori dacă merge un pic şchiopătat, trebuie mers la medic.
 Un copil are, până la 15-16 ani, oasele moi şi pot apărea scolioza, cifoza şi alte malformaţii, ne explicaă medicul ortoped.

Niciun comentariu: