miercuri, 9 decembrie 2015

Ziua Internaţională Anticorupţie

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declarația Primei Conferințe Anuale și a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.
 Data de 9 decembrie 2003, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru prevenirea și combaterea corupției la nivel individual.
 O societate curată nu poate deveni realitate fără asumarea principiilor etice, a transparentei și a responsabilității propriilor acțiuni. Sunt valorile asupra cărora ar trebui ca fiecare individ în parte, să-și mărească vigilența și să vegheze la respectarea lor.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi.
 Altfel spus, corupţia ne afectează pe toți, slăbește autoritatea și respectul pentru lege.
 Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei  şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, există Linia Verde Anticorupţie - 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Niciun comentariu: