Suma alocată de stat pentru analizele medicale gratuite ale asiguraţilor medical creşte de la un an la altul, dar timpul de aşteptare pentru a obţine o programare poate să fie şi de trei luni, dacă nu este vorba despre o urgenţă.
Cu o săptămână înainte de finalul lunii ianuarie, un asigurat medical cu bilet de trimitere pentru analize avea doar două posibilităţi - fie să aştepte până în martie sau aprilie, fie să le efectueze contracost, la preţuri nu de puţine ori duble faţă de ceea ce decontează Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS).
Unele dintre laboratoare mai aveau 1-2 lei pentru analize, altele mai dispuneau de diverse sume, alocate în general bolnavilor oncologici, care sunt consideraţi urgenţe.
Medicii recomandă totuşi cu destulă lejeritate analize medicale pacienţilor lor, în condiţiile în care aproximativ 80% dintre testele efectuate se înscriu în parametrii normali.
Dacă anamneza şi examenul clinic nu dau motive de suspiciuni de boală, recomandarea unor seturi complete de analize de laborator poate avea cu greu o justificare.
Cele mai frecvente analize în anul 2015 au fost hemoleucogramele, 64.000, şi examenul complet de urină - 46.000.
Din cele circa 3.000 de tipuri de analize CAS decontează 99.
Bugetul alocat analizelor medicale de laborator pentru asiguraţi anul trecut a fost de 4,675 milioane de lei, mai mare ca în 2014, când a fost de 3,850 de milioane de lei.
Pentru o hemoleucogramă completă, CAS decontează pentru un asigurat medical 14,01 lei.
Aceeaşi analiză pentru un pacient neasigurat sau asigurat care nu mai prinde rând la analize gratuite costă 31 de lei la alte centre de analiză.
Un examen complet de urină statul îl plăteşte laboratoarelor cu 9,34 de lei.
În regim privat, pe pacient îl costă între 12 și 15 lei.
Analiza glicemiei plătită de stat este 5,74 de lei; în regim privat plătim 10 lei.
Alte laboratoare din Botoșani nu au preţurile disponibile pe site-urile de prezentare sau nu au putut fi contactate pentru a ne furniza relaţii asupra preţurilor în regim de analize cu plată.
Menţionăm că informaţiile referitoare la sumele pe care le mai au laboratoarele medicale pentru analize sunt disponibile în orice moment pe site-ul CAS Botoșani http://www.casan.ro/casbt/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu