Un ghid de punere în aplicare a legii anti fumat urmeazã sã fie elaborat în urma unor consultãri cu guvernul si patronii de localuri, urmând sã aparã la începutul lunii martie, înainte sã intre în vigoare prevederile legii.
„Urmeazã sã stabilim o intalnire cu reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii si ai Ministerului de Interne, ca sã agreãm impreunã un regulament de implementare in cazul situatiilor care mai trebuie lãmurite. Au mai venit intrebãri din diverse situatii particulare si atunci trebuie sã explicãm cum se intelege legea. Nu trebuie sã particularizãm fiecare situatie care apare, scrie clar in lege cã fumatul este interzis in spatiul public; personal, nu cred cã sunt chestii de interpretat. Dar poate cã meritã aceastã discutie, pentru a avea o cat mai corectã intelegere a sensului textului de lege. Eu imi doresc ca legea aceasta sã fie cat mai bine inteleasã si cat mai bine acceptatã”, a explicat initiatoarea legii anti fumat. În ceea ce priveste delimitarea spatiilor publice inchise, ea a explicat cã practic singurul loc unde se va putea fuma este pe terasa restaurantelor, in aer liber.
Cât despre patronii care se abat de la regulã, sanctiunile ar trebui aplicate gradual.
„Dorinta nu este sã inchidem imediat orice local care incalcã legea, dorinta este ca sanctiunile sã fie aplicate gradual. Înainte de a da sanctiuni, se pot da avertizãri, asa scrie in legea contraventiilor, panã cand lucrurile intrã intr-o stare de normalitate”.
Nu in ultimul rand, pentru elaborarea ghidului, va mai avea loc o a doua intalnire si cu proprietarii de restaurante, baruri, cafenele si cu reprezentantii asociatiilor hoteliere.
Legea va intra in vigoare pe 16 martie.
Conform legii, fumatul este interzis in „orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizãrii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
De asemenea, legea anti fumat interzice fumatul in spatiile de la locul de muncã si in orice loc de joacã pentru copii, fie cã este spatiu inchis sau in aer liber.
Interdictia se aplicã si in mijloacele de transport in comun, in unitãtile sanitare, de invãtãmant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private. Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maximã sigurantã.
Totodatã, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmãtoarelor conditii: sã nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sã fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sã asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativã, sã fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sã fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Camerã pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.
Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitãtile sanitare si cele de invãtãmant, de stat si private, precum si vanzarea la bucatã a tigaretelor, tigãrilor de foi si cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de cãtre persoanele fizice se sanctioneazã cu amendã contraventionalã de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de cãtre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneazã cu amendã contraventionalã de 5.000 lei la prima abatere, cu amendã contraventionalã de 10.000 lei si cu sanctiunea complementarã de suspendare a activitãtii panã la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitãtii, la a doua abatere.
Sãvarsirea unei noi contraventii la prevãzutã de legea antifumat se sanctioneazã cu amendã contraventionalã de 15.000 lei si cu sanctiunea complementarã de inchidere a unitãtii.
În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de muncã.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu