Originile obiceiului de a face farse de 1 Aprilie nu au fost pe deplin elucidate, scrie Adevarul.
Se presupune ca sarbatoarea moderna ar fi strans legata de adoptarea calendarului gregorian, in 1582. Cand Regele francez Carol al IX-lea a mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe 1 ianuarie, cei care celebrau noul an pe stil vechi erau numiti "neghiobi de aprilie".
Erau destul de numerosi pentru ca la acea vreme informatiile circulau greu.
Unii au aflat chiar la cativa ani buni de la adoptarea noului calendar.
Cum adaptarea a fost anevoioasa, pe seama celor care nu se conformasera noii reguli au inceput sa se faca tot soiul de glume.
Traditii diferite
In Franta, Ziua Pacalelilor este cunoscuta ca "Poisson d’avril" (in trad., "peste de aprilie").
Unul dintre motive, spun specialistii, ar fi ca un peste care nu a ajuns inca la maturitate este usor de prins pentru ca nu stie sa se descurce.
Totodata, multi au inceput sa faca glume fizice pe aceasta tema.
Mai precis, cand o persoana era neatenta, un farsor ii prindea pe spate un peste din hartie, dupa care striga "Poisson d’avril!"
Obiceiurile legate de Ziua Pacalelilor difera de la o tara la alta.
De pilda, in Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda si Canada glumele trebuie facute pana la miezul zilei.
Cei care fac o farsa dupa pranz intra automat in categoria pacalitilor.
In alte tari, cum ar fi Irlanda, Franta si Statele Unite se pot face farse pe saturate din zorii zilei pana la lasarea noptii.
Rusii, in schimb, au importat obiceiul sub influenta britanica, numele rus al acelei zile fiind, ca in engleza, "Ziua prostilor", sustine Romania Libera.
Deseori, obiceiul poate duce chiar la crude derive: astfel, in Flandra copiii cauta sa se incuie in casa in aceasta zi sau mai degraba sa-si incuie parintii afara, indiferent de vreme (in Flandra in general ploioasa), parintii trebuind sa-si negocieze reprimirea in casa prin umile promisiuni de dulciuri si cadouri extravagante.
In Romania, Ziua Pacalelilor este mai degraba o "sarbatoare de import", dar nu se poate spune cu exactitate de cand a inceput aceasta sa se raspandeasca.
Antropologii spun ca acest obicei se intalneste mai mult in mediul urban, in cel rural, Ziua Pacalelilor fiind oarecum necunoscuta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu