miercuri, 11 mai 2016

Atenție la campania electorală și la cum votați!

Milencenii cu drept de vot, mai ales cei care pe 5 iunie 2016 își exercită dreptul pentru prima dată (dacă au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor), este bine să știe care sunt noutățile în ce privește faptele ce ar putea fi considerate abateri sau infracțiuni și sancționate ca atare.
 Conform unui ghid elaborat și publicat pe site de Ministerul Afacerilor Interne, la alegerile locale din acest an sunt o serie de noutăți privind regulile ce trebuie respectate în ziua votului.
Alegătorii vor primi 3 buletine de vot pentru alegerea primarului, a consilierilor locali și a consilierilor județeni, iar sistemul informatic de monitorizare a votului va fi funcțional.
 *Ce acțiuni sunt sancționabile
Mai multe fapte și acțiuni sunt considerate contravenții și cei surprinși riscă amenzi.
 Aici intră prezența altor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot care se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 lei.
 Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propaganda electorală sunt acțiuni ce se sancționează tot cu amendă de la 600 la 1.000 lei.
Alcoolul aduce amenzi mari, de la 2.200 la 3.000 lei, pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul sediului unde este amplasată secția de votare, potrivit legii 115/2015.
 Legea electorală prevede și pedepse cu închisoarea pentru fapte definite ca infracțiuni.
 Așa, de pildă, în ce-i privește pe votanți, dacă utilizează o carte de alegător sau un act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals, aceștia riscă închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
 Aceeași pedeapsă și pentru cei care votează și introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător.
Cât despre partea cealaltă, sunt definite ca infracțiuni oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase (excepție fac bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat – fapte pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi civile.
Aceleași limite de pedeapsă și pentru împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales.

Niciun comentariu: