Milencenii vor putea obtine mult mai usor informatii de la autoritati, gratie unor noi masuri luate de Guvern.
Astfel, institutiile vor fi obligate sa raspunda la solicitari intr-un anumit termen, in functie de cat de complexa este cererea.
Schimbarile legislative au fost anuntate, miercuri, de ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru.
“Am stabilit ca informatiile de interes public sa fie afisate cat mai atractiv pe Internet, in mod proactiv, atunci cand se constata ca in multiple cereri se solicita aceleasi tip de informatii, deci publicul are o dorinta de a le cunoaste.
De asemenea, am cerut ca atunci cand cetateanul solicita o informatie elctronic sa fie trimisa in suport electronic si, in general, sa se puna accent pe comunicarea in mediul online.
Nu am eliminat insa procedurile clasice de comunicare pentru acei cetateni care nu dispun de acces la Internet sau care doresc pur si simplu sa obtina informatiile pe hartie”, a explicat Violeta Alexandru la Europa FM.
Care sunt termenele pentru rezolvarea cererilor
Va e teama ca solicitarile voastre vor ramane fara raspuns?
Acest lucru nu se va mai intampla, da asigurari Guvernul, deoarece au fost introduse termene clare pentru ca cetetanul sa primeasca in timp util informatiile de care are nevoie.
Acestea sunt, potrivit ministrului Violeta Alexandru:
in maxim 5 zile calendaristice se comunica refuzul;
in maxim 10 zile calendaristice se comunica informatia ceruta, daca exista in institutie;
in maxim 30 de zile calendaristice daca e nevoie de o documentare aprofundata.
In plus, institutiile publice vor pune la dispozitia cetatenilor formulare-tip pentru eventuale plangeri sau sesizari in ceea ce priveste activitatea functionarilor.
Nu exista insa sanctiuni pentru institutiile care nu respecta aceste termene.
Ministrul Violeta Alexandru a precizat ca pentru acest lucru trebuie modificat textul legii privind accesul la informatii, iar o propunere in acest sens va fi lasata viitorului Cabinet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu