luni, 23 martie 2020

Fumătorii sunt mai expuși în fața COVID-19


Un nou studiu publicat în British Medical Journal arată că fumătorii necesită îngrijire la terapie intensivă sau ventilație artificială de trei ori mai des decat nefumătorii.
 Virusul SARS-CoV-2 atacă în principal sistemul respirator. Celulele din mucoasa acestuia și cele din alveolele pulmonare au un nivel mai ridicat din receptorul ACE-2, calea de acces chimic prin care virusul poate infecta o celulă.
 Deși instrucțiunile oficiale de până acum au subliniat elemente precum spălarea pe mâini și distanțarea socială, autorii explică că și fumatul e un obicei de la care ar trebui să ne abținem, măcar în această perioadă.
 O analiză a 1.100 cazuri de Covid-19 din China citată de studiu arată că 12.4% dintre fumătorii activi au fost internați la terapie intensivă, au necesitat ventilație artificială sau au murit, comparativ cu 4.7% dintre nefumători.
 Autorii nu pot, încă, să explice discrepanța dintre cele două grupuri.
 E posibil ca fumătorii să fie mai vulnerabili în fața virusului și să dezvolte cazuri mai grave de infecție, o teorie susținută de studii pe alte tulpini de virusuri respiratorii. Totuși, aceștia observă și că fumatul implică aducerea repetată a mâinii în contact cu fața, ridicând riscul de expunere. Aproximativ 48% din bărbații Chinei fumează, dar numai 3% dintre femei, adaugă autorii.
 Diferența ar putea explica de ce bărbații au o rată de deces de 4.7% vs. 2.8% pentru femei (conform Organizației Mondiale a Sănătății). În țările cele mai afectate de Covid-19 până acum (China, Italia, Corea de Sud), între 19% și 27% din locuitori sunt fumători, conform OMS.
 În România, în 2007, rata era de 28%.
 Fumătorii pierd cel puțin zece ani din viață Până când putem studia legătura dintre fumat și Covid-19 mai bine, autorii “recomandă puternic ca campaniile de sănătate publică contra SARS-CoV-2 să includă sfaturi de întrerupere a fumatului specifice fiecărei țări.
Fumatul are multe efecte negative asupra funcțiilor cardiace și a circulației, și întreruperea poate aduce multe beneficii de sănătate”. Aceștia adaugă și că “fumătorii pierd cel puțin zece ani din viață”.

Niciun comentariu: