miercuri, 15 aprilie 2020

Mersul la cimitir în plină stare de urgență: NU!

Săptămâna Mare e o perioadă cu semnificații spirituale profunde pentru credincioșii ortodocși.
 Programele liturgice sunt mai dense, iar ritualurile pentru pomenirea celor plecați dintre noi au, în această perioadă, o importanță esențială, pentru că legătura dintre cei vii și cei plecați rămâne.
 Pomenirea lor este nu doar o necesitate spirituală, menită să aline suferința celor rămași, dar și o datorie creștinească.
 În mod normal, în această perioadă, mormintele sunt curățate, au loc slujbe de pomenire, se împart pachete pentru cei plecați, se aprind lumânări, pentru că Învierea Domnului nu e o sărbătoare doar a celor în trup, ci și a celor plecați din trup.
 Așa se face că reglementările impuse de Ordonanțele Militare, de restricționare a circulației, se aplică și mersului la cimitire în această perioadă.
 Cimitirele sunt un spațiu des frecventat, deci pericolul contractării virusului, dată fiind densitatea populației, nu este deloc de neglijat.
 Ordonanțele Militare sunt, în această privință, clare: mersul la cimitir doar pentru efectuarea ritualurilor creștine este interzis.
Accesul în cimitire este permis doar în conjunctura nefericită a unei înmormântări și atunci doar în prezența a cel mult opt persoane.

Niciun comentariu: