joi, 13 decembrie 2007

Violenţa şi copiii !

Orice forma de violenta are efecte daunatoare pentru copii, avertizeaza un studiu global al ONU.
O palma data copilului sau neglijenta si subaprecierea de catre parinte nu sint forme de violenta cu efecte fizice vizibile, insa au efecte psihologice si sociale, avertizeaza studiul global al ONU privind violenta asupra copiilor. Cercetarea, realizata de expertul independent Paulo Sergio Pinheiro si lansata joi, in Romania, sustine ca „repercusiunile pe termen scurt si lung ale violentei sint adesea foarte grave si daunatoare“. Studiul, la care s-a lucrat timp de doi ani, sustine ca cei mai expusi riscului de violenta fizica sint copiii cu virste mici, in timp ce adolescentii risca mai degraba violenta sexuala. In afara de mediul familial in care copiii pot fi victime, acestia sint expusi, la nivel mondial, violentei din scoli, din institutii sau de la locul de munca. Pinheiro a spus ca, daca in mediile exterioare familiei, violenta poate fi mai usor identificata si controlata, „din pacate, parintii considera ca drepturile omului se opresc la usa familiei“.
„O palma“ e necesara pentru a disciplina copilul, cred unii parinti, insa studiul ii avertizeaza ca efectele pe termen lung se pot concretiza in „vulnerabilitatea la probleme de durata pe plan social, emotional si cognitiv si comportamente care pun in pericol sanatatea“, cum ar fi anxietatea, tulburari depresive, halucinatii, tulburari de memorie sau comportament agresiv. Expertul spune ca nu trebuie permisa nici macar aceasta forma de violenta.
Pinheiro aminteste si de un alt tip de vatamare aparent nevizibila, numit „sindromul copilului scuturat“ - abuzarea copiilor mici scuturindu-i -, care este legat in mod frecvent de lovituri la cap sau de grave vatamari la nivel cerebral, potrivit cercetarilor din diferite tari. Insa, violenta este asociata si cu efecte fiziologice, pe termen lung, atunci cind copilul a fost expus de mic la agresiuni severe, mai arata studiul ONU. Riscurile includ „boli de plamini, ale ficatului si ale inimii, bolile cu transmitere sexuala si moartea intrauterina in timpul sarcinii“. Iar la maturitate, acesti copii ajung sa fie violenti chiar ei cu partenerii de viata si au tentative de suicid, potrivit cercetarii.
Nici violenta psihologica nu ramine fara urme. Insultele, injuriile, izolarea, indiferenta agresiva sau subaprecierea de catre parinte afecteaza dezvoltarea psihologica a copilului, mai arata studiul ONU.

Niciun comentariu: