miercuri, 10 iunie 2015

Ajutor de șomaj

Absolventii de liceu din Mileanca care nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca au totusi o sansa la un castig.
 Este vorba despre un ajutor de somaj de care pot beneficia, daca in termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, nu reusesc sa se angajeze.
 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani oferă servicii absolvenţilor care se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.
 Pentru înregistrare ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii vor depune următoarele documente: actul de identitate, în original şi copie ;
* adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale;
* actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie.
 Indemnizaţie de şomaj
Absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare(500 lei), pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei.
 Completare veniturilor salariale
 Absolvenţii, înregistraţi la ANOFM, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei.
 Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.
 Absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Niciun comentariu: