vineri, 29 noiembrie 2019

Vortex polar... de mâine!


România va fi traversată de un val de aer rece, ce ar aduce temperaturi maxime de îngheț, ninsori și ploi, iar reprezentanții ANM vorbesc despre un ”vortex polar” chiar de la sfârşitukl acestei săptămâni.
 Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai unei planete.
 Meteorologii anunță că, de sâmbătă, România va fi traversată de un val de aer rece, ce ar aduce temperaturi maxime de îngheț, ninsori și ploi. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), de sâmbătă, vremea intră într-un proces de răcire accentuată.
În jumătatea de nord a țării, va ploua. Începând de sâmbătă, un val de aer rece va ajunge în România. Temperaturile se vor încadra în media normală a perioadei, în jumătatea de nord a țării, unde se vor înregistra înnorări și ploi.
 În restul țării, maximele termice vor rămână puțin peste mediile multianuale, cerul va avea înnorări temporare, iar pe arii mici va ploua. În zonele montane, se vor înregistra precipitații mixte, pe creste predominând ninsorile.
 De duminică, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale.
 Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată spre jumătatea intervalului, îndeosebi pentru vestul, nordul şi centrul ţării.
 În Bucureşti vor fi condiții de ploi slabe. Meteorologii anunță că vom avea parte de o iarnă aspra din cauza vortexului polar.
 Vremea rea se va instala de la sfârșitul lunii noiembrie iar din decembrie, precipitațiile vor pune stăpânire pe întreaga țară, fiind așteptate lapoviță și ninsori.
Temperaturile nocturne vor scădea sub pragul de îngheț.
 Chiar daca per ansamblu lunile de iarna au avut în general un caracter blând pe temperaturi, asta nu înseamnă că iernile în Romania nu pot avea episoade de vreme severă pe viscol şi zapadă care să aducă şi ger cu valori sub -20 de grade, chiar și în zonele mai joase de relief.

Niciun comentariu: